Суворі механізми контролю: як Захід відстежує використання допомоги Україною (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: army.mil

У липні 2022 року Верховна Рада України створила тимчасову спеціальну комісію, завдання якої — моніторинг отримання та використання матеріально-технічної допомоги. Через пів року подібну комісію створили й Сполучені Штати Америки, повідомляє FREEДОМ.

“Нагляд за процесами — це нормально. Завжди виконавча влада в будь-якій демократичній країні має кілька рівнів контролю”, — зазначив військовий експерт Михайло Самусь.

Наприкінці вересня 2023 року голова комісії Верховної Ради України з питань моніторингу отримання та використання міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександра Устінова в ефірі програми CBS News наголосила, що все озброєння, яке постачають партнери, проходить перевірку через систему, до якої має доступ і посольство США. Союзники можуть відвідати склади з наданою зброєю і технікою та перевірити їхню наявність.

“Якщо у солдата пропадає автомат — це кримінал. Так само йдеться про будь-яке озброєння, яке надходить на баланс Міністерства оборони, далі — ЗСУ і далі — конкретної військової частини. Ось за кожен патрон, кожен автомат, БМП, “Бредлі” несе відповідальність відповідний командир. Точно так само, без різниці, це американського походження зброя, радянського чи це нам Чехія передала, Німеччина тощо”, — пояснив Михайло Самусь.

США регулярно проводять виїзні інспекції з моніторингу військової допомоги Україні. Жодних претензій до обліку озброєння з боку партнерів не надходило, заявили в Міноборони України. Рада національної безпеки та оборони, а також Міноборони України, за сприяння союзників, ще 2022 року запустили системи моніторингу західних озброєнь типу LOGFAS, “Каравай” і “СОТА”. За допомогою цих технологій з використанням штрих-коду і QR-коду можна відстежувати місцеперебування військової техніки.

“Досі ми не бачимо жодного випадку перенаправлення цієї наданої Україні зброї… Ми запровадили суворі механізми контролю. Це також стосується гуманітарної та економічної допомоги, яку ми надаємо”, — заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер на пресбрифінгу 28 вересня 2023 року.

Такий жорсткий багаторівневий контроль унеможливлює зловживання, стверджують експерти. Але Кремль не полишає спроб спровокувати скандал, щоб зупинити військові поставки Україні. Було опубліковано черговий фейк про те, що нібито терористи ХАМАС використовують озброєння з України.

“Будь-яка терористична організація не буде умовно публічно займатися промоушеном зброї. Вона в неї є, вона її використовує. Але тут ми бачимо абсолютно чітко поставлений, сценарно продуманий інформаційний план. Терористи не заявляють про те, що вони десь взяли зброю тощо. А якщо заявляють, то єдина мета цього — дискредитація в рамках домовленостей з РФ. Насправді контроль над поставками важкої техніки надвеликий. Контроль і онлайновий, і контроль безпосередньо на місці тощо”, — звернув увагу радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Кремль передав терористам окремі зразки озброєння, яке російській армії вдалося захопити в Україні, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов. Лідери ХАМАС неодноразово відвідували Москву і президент РФ Путін заздалегідь знав про напад терористичного угруповання на Ізраїль.

Читайте також: Як здійснюється контроль за зброєю від західних партнерів: Україна діє відповідально (ВІДЕО)

Прямий ефір