“Зима буде складною”: до чого готуватись українцям, розповів ексміністр палива та енергетики

Ілюстративне фото: thepage.ua

Нинішня зима точно не буде для українців легшою за попередню, а, швидше за все, складнішою. Україна входить до неї із меншим запасом міцності, а російська армія готується до нових масованих обстрілів української інфраструктури. Такою думкою сьогодні, 23 жовтня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ поділився міністр палива та енергетики України (2005-2006 рр.), президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

“Минулої зими було пошкоджено до 40% інфраструктури. Відновити все, на жаль, неможливо, фізично неможливо відновити такий обсяг пошкодженої інфраструктури. Тому ми входимо не з таким запасом міцності, не з таким великим обсягом резервування, як ми входили минулого опалювального сезону… Ми входимо без шести енергоблоків Запорізької атомної електростанції, ми входимо без Каховської ГЕС. Простіше однозначно не буде. Я думаю, буде важче”, — прокоментував гість ефіру.

Він не виключив, що під російськими ударами цієї зими опиниться не лише електрична інфраструктура, але й газова: перекачувальні та розподільчі станції.

“Нам треба готуватися та бути готовими до короткострокових відключень електроенергії — на день-два. Треба бути готовими й до довгострокових, про всяк випадок, — на тиждень, можливо, й більше. Нам треба бути готовими до відключення тепла на якийсь короткий термін, доки енергетики не відновлять. Нам треба бути готовими до невисоких температур теплоносія у містах”, — прогнозує Плачков.

Він додав, що Україна вже має досвід подолання цих проблем.

“Ми знаємо, що треба підготувати “Пункти незламності”. Там мають бути генератори, повинні бути спеціальні нагрівальні пристрої, “повітродувки”, не кажучи вже про їжу, ліки, воду, powerbank і так далі”, — зазначив колишній міністр енергетики.

На думку Плачкова, українські енергетики готові до початку опалювального сезону. Побудовано та будуються захисні споруди для підстанцій, які зможуть зберегти основне обладнання. Але, на жаль, неможливо захистити усі лінії електропередач. Водночас створюються бригади, які швидко усуватимуть пошкодження.

“Вони проходять спеціальне навчання. І якщо раніше за регламентом для усунення цих пошкоджень передбачалося 5-6 годин, то на сьогодні енергетики готові ці ушкодження усунути за годину-дві. Йде комплексна підготовка: необхідний обсяг запасних частин, обладнання, необхідна кількість ремонтних бригад тощо”, — прокоментував він.

Головним гарантом надійної роботи української енергосистеми гість ефіру називає протиповітряну оборону.

“Посилення протиповітряної оборони — це найголовніший гарант захисту об’єктів. І ми знаємо, що були зустрічі на рівні глав держав лише щодо цього питання. Ми знаємо, що значно посилено протиповітряну оборону інфраструктурних об’єктів. Як, де і скільки, зрозуміло, ми не знаємо та не повинні знати”, — сказав Іван Плачков.

Він не сумнівається, що Україна зиму переживе.

Читайте також: Росіяни почнуть масштабні ракетні атаки по території України з погіршенням погодних умов — прогноз Селезньова

Нагадаємо, раніше авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. Антонова Валерій Романенко в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив: немає сумнівів у тому, що з настанням холодів Росія знову атакуватиме українську енергетичну структуру. Проте шанси у росіян невеликі, оскільки система протиповітряної оборони України, порівняно з минулим роком, — “небо і земля”.

Читайте також: Генератори та операційні в укриттях: лікарні Дніпра готують до можливих блекаутів прийдешньої зими (ВІДЕО)

Прямий ефір