Відмова від російського громадянства допоможе мігранту уникнути війни та врятувати своє життя, — правозахисниця

Російські громадяни, призвані під час часткової мобілізації. Фото: gettyimages.com

Мігранти, що перебувають на території Російської Федерації, давно стикаються із серйозними труднощами, такими як незаконні затримання, фальсифікація адміністративних і кримінальних справ. Тепер до цього додалися спроби примусово відправити їх на повномасштабну війну проти України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла правозахисниця, безкоштовна юристка для мігрантів Валентина Чупик.

“Найбільші проблеми мігрантів — незаконні затримання і фальсифікації проти них адміністративних правопорушень і кримінальних злочинів, які робляться, щоб виправдати ці масові та незаконні затримання. Затримання проводять переважно з метою корупції та з метою грабежу, у них забирають просто все, що є в кишенях, включно з, наприклад, телефонами”, — сказала вона. 

Правозахисниця зазначила, що на сьогодні російська влада намагається відправляти на війну проти України ще й мігрантів, а тих, хто відмовляється, — позбавляти громадянства.

“Ви не повірите, але я згодна з ініціативою Бастрикіна (голова Слідчого комітету Олександр Бастрикін, — ред.): досить отримувати російське громадянство тільки для того, щоб не платити податки, зокрема, не оплачувати патент. Я сподіваюся, що в такий спосіб людям дадуть зрозуміти — не можна закликати на війну мігранта, і хороший вихід для них — позбутися російського громадянства. Це набагато краще, ніж бути вбитим”, — наголосила Чупик. 

Згідно з її словами, багато мігрантів стали усвідомлювати, що втратити російське громадянство насправді краще, ніж загинути на фронті.

“Уже понад рік у мене є звернення про те, як вийти з російського громадянства. Тому я думаю, що ініціатива Бастрикіна, якою б огидною вона не була, принесе мігрантам скоріше користь, ніж шкоду”, — резюмувала Валентина Чупик.

Довідка. Глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін запропонував позбавляти мігрантів, які отримали російський паспорт, громадянства, якщо вони відмовляються брати участь у війні проти України.

Читайте також: Північний Кавказ, Москва, козацтво: про ставлення до мобілізації в регіонах РФ говоримо з правозахисником Олегом Орловим

Нагадаємо, про те, що в Росії відправляють мігрантів на війну проти України стало відомо рік тому. Так, у жовтні 2022 року правозахисниця Валентина Чупик розповіла, що в міграційному центрі “Сахарово” в Москві мігрантів обманом змушували підписувати контракти з Міністерством оборони. 

Прямий ефір