Байден говорив про цінності: звернення лідера США до нації та реакцію Москви проаналізувала Бродська-Кроткіна

Анна Бродська-Кроткіна. Скриншот: uatv.ua

Звернення Байдена до американського народу — яскрава видатна промова політика, якою червоною ниткою проходила тема захисту цінностей, демократичних та загальнолюдських. Він говорив про співчуття, повагу до іншої людини, інших релігій, вміння співіснувати в одному просторі, в одній країні з людьми, які мають інші вірування. На цьому наголосила завідувачка програми славістики в університеті імені Вашингтона та Лі у штаті Вірджинія (США), докторка філологічних наук, журналістка Ганна Бродська-Кроткіна в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Він говорив про антисемітизм в Америці, він говорив про ісламофобію в Америці. Це теж дуже серйозний фактор, тому що Байден працює не у вакуумі й не у вузькому просторі Сполучених Штатів. Він працює, з одного боку, справді у світовому просторі, де весь час збільшуються сили популізму, а, з іншого боку, — у Сполучених Штатах, де праві популісти теж набирають обертів. Тому коли він говорить про захист демократії, це серйозна справа й для зовнішньої політики, але й дуже серйозна справа для внутрішньої політики. Тому що без цінностей демократії — і вчора він говорив саме про цінності — життя людей у Штатах погіршиться”, — коментує гостя ефіру.

Вона наголосила: Байден розуміє, що саме він захищає.

“Трамп говорив про Путіна, що Путін — це геній. Тепер сказав, що ХАМАС — це дуже розумні люди. Він їх також похвалив. Це теж дуже важливий сигнал про те, що американський популізм — його, звичайно, втілює колишній президент Трамп — є антидемократичним, і він послаблюватиме демократію в Америці. Саме проти цього Байден теж бореться, Байден та його партія. Тому тут багато міркувань, які змушують Америку серйозно брати до уваги й конфлікт в Україні, й конфлікт в Ізраїлі як захист демократичних режимів, демократичних країн”, — наголосила журналістка.

Коментуючи реакцію Москви на промову Байдена, в якій він поставив в одне речення Путіна та ХАМАС, Бродська-Кроткіна зазначила, що її різкість пов’язана саме з темою цінностей.

“Російська риторика взагалі немає нічого спільного з реальністю… У їхній риториці немає ні фактів, ні аргументації. Просто кажуть будь-що, буквально. Але все ж таки це цікаво, що вони так різко висловилися саме тому, що Байден говорив про гуманізм, про плюралізм”, — зазначила вона.

Бродська-Кроткіна також торкнулася порівнянь нинішньої промови Байдена та промови Черчилля, вимовленої у Фултоні (США) 1946 року, яку в СРСР називали сигналом до холодної війни. На думку журналістки, Байден говорив у ситуації, що набагато гостріша, ніж тоді.

“Світ у стані гарячої війни, а не холодної. І, звичайно, це саме по собі є колосальною загрозою і всьому світу, і колосальною загрозою Сполученим Штатам. І Байден теж на цьому наголосив. Цікаво, що це підкреслили навіть деякі його вороги. Наприклад, Ніккі Гейлі, яка балотується від республіканців. У неї, між іншим, був цікавий погляд на слова Байдена. Вона, звісно, у всьому звинувачує демократів, але деякі її заперечення мають сенс: що, наприклад, Байден надто повільно надавав допомогу Україні та гальмував постачання озброєння. Це серйозні міркування. Але чому я це наводжу? Тому що йдеться зараз саме про гарячу війну — не про холодну”, — наголосила Ганна Бродська-Кроткіна.

Читайте також: “Ми не допустимо, щоб терористи на кшталт ХАМАС і тирани на кшталт Путіна перемогли”: головне зі звернення Байдена до нації (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що президент США Джозеф Байден має намір спрямувати Конгресу терміновий бюджетний запит, щоб підтримати Ізраїль і Україну в протистоянні з агресорами. Про це він заявив напередодні у зверненні до американського народу.

Читайте також: Зрівняння Путіна і ХАМАСу — блискуче, такі аналогії необхідні, — Орлова про звернення президента США до нації

Прямий ефір