В Ізраїлі відбулося усвідомлення, що боротьба за безпеку їхньої країни починається в Україні, — політолог

Тарас Загородній. Фото: hvylya.net

Раніше Ізраїль намагався задобрити Росію для того, щоб вона не підтримувала ХАМАС і війну, тому що постійна напруга для Ізраїлю — це теж досить проблематично: країна з відкритою економікою, яка довго військові дії вести не може. Тепер відносини змінилися. Про це сьогодні, 20 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог, політтехнолог і керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

Так він прокоментував заяву одного з лідерів ізраїльської правлячої партії “Лікуд” Аміра Вейтмана в ефірі пропагандистського Russia Today. Той пригрозив Росії і пообіцяв відплатити їй за підтримку Ірану і ХАМАС: “Коли Ізраїль переможе, а він обов’язково переможе, тому що ми сильніші, Росія заплатить за підтримку палестинців, які хочуть влаштувати геноцид євреїв. Ми прийдемо і зробимо так, що Україна переможе. Ми зробимо так, що ви заплатите за те, що ви зробили”.

“Нетаньяху все-таки прем’єр Ізраїлю. Насправді вони вели політику, можливо, вона мала якесь місце бути, коли Росія була готова дотримуватися якихось норм, домовленостей. Вони намагалися з ними налагоджувати відносини, було навіть велике передання, трансфер військових технологій. “Ланцети” і “Орлани”, які зараз летять в Україну, це ж ізраїльські безпілотники, ліцензію яких Ізраїль продав Росії 2010 року. Але Росія своїми діями показала, що особисто Путін і Кремль несамовиті, розмовляти нема з ким, і потрібно готуватися до нової реальності і на неї реагувати”, — сказав Загородній.

За словами політолога, атака ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня показала, що настала нова реальність.

“І тому в Ізраїлі теж відбулося усвідомлення того, що боротьба за безпеку Ізраїлю починається в Україні. І сподіваюся, це буде реалізовано не після війни, а вже зараз. Наприклад, отримання ліцензії на виробництво аналогів “Ланцетів” або інших технологій, які є в Ізраїлю. Ізраїль негласно допомагає Україні, тому, коли в нас кажуть, що Ізраїль не допомагає Україні, це неправда. Ізраїль просто звик діяти дуже приховано. І це дуже правильний підхід. Якась робота ведеться і, судячи з усього, вона буде інтенсифікована, тому що в Ізраїлю є набір технологій, який цікавий Україні насамперед безпілотники”, — висловився Тарас Загородній.

Читайте також: “Залізний купол”, “Праща Давида”, Patriot і не тільки ППО і ПРО: як Ізраїль може протистояти 150 тисячам ракет “Хезболли”

Нагадаємо, раніше військовий оглядач Давид Шарп повідомив, що Збройні сили Ізраїлю завершують підготовку до масштабної сухопутної операції, яка розпочнеться ось-ось. Авіація продовжує завдавати ударів по сектору Гази по об’єктах ХАМАС з метою створення поліпшених умов для повномасштабної операції і зниження потенціалу ХАМАС. Пріоритетною метою є ліквідація командирів і керівників середньої та вищої ланки ХАМАС.

Прямий ефір