РФ свідомо завдає шкоди екології України: про можливість отримати репарації в майбутньому розповів експерт

Дамба Каховської ГЕС після підриву. Скріншот: Telegram

Усі зібрані дані про збитки, завдані Україні руйнуванням Каховської ГЕС російськими окупантами, будуть використані для розрахунку та стягнення шкоди з Російської Федерації. Про це сьогодні, 20 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт групи з вивчення екологічних наслідків війни в Україні (UWEC) Євген Симонов.

Він зазначив, що складно пов’язати аргументацію щодо відновлення з характером збитків.

“Це добре видно зі звіту ООН, який щойно вийшов, щодо відшкодування збитків й відновлення після руйнування Каховської ГЕС. Якщо ви уважно подивитеся на звіт, то найбільші збитки там нараховано у сфері довкілля, а найбільші гроші за результатами, які, мабуть, хочеться отримати за шкоду, нараховано, щоб вкластися у відновлення старого і неефективного енергетичного об’єкта”, — заявив Симонов.

Він наголосив, що завдані екології збитки мають бути суворо задокументованими й логічно пов’язаними із запитаними репараціями.

“В іншому разі цей підрахунок збитків, на жаль, у Міжнародному суді не спрацює”, — сказав експерт.

Симонов наголосив, що є прихильником дуже акуратної та всеосяжної дискусії про варіанти відновлення кращої соціальної та екологічної системи в цьому унікальному регіоні. 

Він також звернув увагу на те, що російські окупанти, які бомблять саме ці території, чудово розуміють наслідки своїх дій.

“І мені здається, важливо буде відштовхуватися саме від свідомого завдання шкоди навколишньому середовищу. Для того, щоб це документувати, вже є кілька таких реєстрів різного типу екологічних об’єктів, яким завдано шкоди. Скрупульозно його реєструвати. Зокрема, мене зараз турбує, що поки що немає міжнародно, скажімо так, верифікованого реєстру шкоди охоронюваним природним територіям та цінним природним об’єктам. А сотні таких об’єктів потрапили в зону бойових дій, під окупацію та стали жертвами пожеж, бомбардувань, мінування та інших впливів. Щодо культурних об’єктів, наприклад, такий реєстр ведеться за допомогою ЮНЕСКО. І ось зараз ми з моїми українськими колегами обговорюємо, яким чином можна спонукати міжнародні організації долучитися до створення реєстру збитків і знищення природно-заповідного фонду. Тому що по кожному об’єкту треба буде робити певні вишукування для того, щоб оцінити збитки, інакше їх не визнають, не донори, не суди”, — сказав Симонов.

За його словами, наразі одна з найбільших складнощів — це те, що більшість території недоступна для безпосереднього обстеження. 

Експерт переконаний, що екологічна складова має стати частиною репарацій у майбутньому.  

Читайте також: Південні області — найуразливіші в Україні до змін клімату, — експертка про наслідки підриву Каховської ГЕС

Нагадаємо, раніше експерт групи з вивчення екологічних наслідків війни в Україні (UWEC) Євген Симонов розповів, що території нижче за Каховську ГЕС за течією річки Дніпро відновляться за 7-10 років, але деякі елементи екосистем зникнуть назавжди. Вище за течією річки наслідки підриву Каховської ГЕС є колосальними. Відновити зруйноване водосховище навряд чи вдасться.

Прямий ефір