“Терористів” у РФ стало ввосьмеро більше, ніж рік тому — як штампують справи (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: hvylya.net

Кількість засуджених за тероризм у Росії зросла у 8 разів у порівнянні з минулим роком. Згідно зі статистикою судового департаменту Верховного суду РФ, яку проаналізувало російське видання “Можем объяснить”, у першому півріччі 2023-го вироки винесли 39 росіянам, за шість місяців 2022-го — п’яти, передає FREEДОМ.

Стати “терористом” у Росії сьогодні нескладно. Як теракт тепер кваліфікують, наприклад, намір, спробу чи здійснений підпал військкоматів.

“Ці дії розцінюються як терористичні акти або як публічні заклики до здійснення терористичної діяльності із притягненням до кримінальної відповідальності та покаранням у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років”, — заявив заступник начальника організаційно-мобілізаційного управління Генштабу РФ Володимир Цимлянський в інтерв’ю “Російській газеті”.

З початку повномасштабної війни проти України у РФ підпалили щонайменше 113 військкоматів, адміністративних будівель та офісів силовиків.

“Безумовно, зараз у людей ставлення до військкоматів у зв’язку з війною, агресивними закликами, тим, що людей висмикують у ці військкомати для звіряння даних і так далі … На сьогодні військкомат — це як Луб’янка, це місце страшне, куди краще не ходити”, — коментує речник руху “Идите лесом” Іван Чувіляєв.

Не важливо, чи постраждав хтось при підпалі, чи ні, чи завдано шкоди будівлі та майну і якою мірою. Російські слідчі кваліфікуватимуть ці дії як теракт, а не як раніше — хуліганство чи навмисне псування майна. Обвинуваченими стають і 16-річні підлітки, і люди, яким за 70. За словами правозахисників, до підозрюваних застосовують тортури.

“Припустимо, людина підпалила військкомат. Як правило, вона цього і не заперечує. Навіщо ФСБ катує у таких випадках? Щоб людина не просто написала, що вона підпалила військкомат, а щоб вона підписала такі свідчення, які ляжуть у канву статті “Терористичний акт”: хотів залякати населення, усвідомлював, що може заподіяти загибель, хотів дестабілізувати роботу державних органів, вплинути на прийняття рішень органами влади тощо”, — пояснив кореспондент DOXA Іван Асташин в інтерв’ю “Медіазоні”.

На початку жовтня 2023 року мешканка Ярославля Світлана Зотова повідомила, що її доньку, 20-річну Валерію Зотову, засуджену на 6 років колонії за спробу підпалу адміністрації села Карабіха, відправили до штрафного ізолятора. Співробітники Федеральної служби виконання покарань переслідують дівчину, розповідає її мати.

“Їх, за словами Лери, прямо бісить, що небайдужі люди їй шлють посилки, листи пишуть. Вона мені казала, що у них у камері унітаз і лавочка зламані, і вона багато разів просила полагодити, а їм все одно. Тоді Лера сказала, що напише до прокуратури. А вони їй: “Тільки спробуй, ми тоді тобі ще одну статтю приліпимо”, — розповіла мати засудженої Світлана Зотова в інтерв’ю кооперативу незалежних журналістів “Берег”.

Саму Світлану звинувачують у закликах до тероризму та екстремізму за коментарі до постів у проукраїнських Telegram-каналах. Наразі жінка готується до суду.

“Якщо чесно, я не пам’ятаю, писала саме їх чи ні, це було у 2022 році. Вони б ще знайшли коментарі, які я залишала п’ять років тому… Я взагалі не розумію, як вони живуть з цим. Мене бісить і добиває вся ця несправедливість”, — заявила Світлана Зотова в інтерв’ю “Берегу”.

За інформацією видання “Медіазона”, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну за підозрою у підпалах військкоматів російські силовики затримали понад 100 осіб — 37 засудили до позбавлення волі на строк до 19 років.

Читайте також: У РФ влада намагається зупинити підпали військкоматів: як зростає опір росіян, розповів адвокат

Нагадаємо, в Росії переслідують не лише інакодумців, а і їхніх захисників. Або в СІЗО, або за кордоном — всі адвокати Олексія Навального. А в тимчасово окупованому Росією Криму МВС РФ вирішило домогтися позбавлення адвокатської ліцензії Олексія Ладіна, який захищає українських політв’язнів.

Читайте також: Репресії в Росії можуть бути ще гіршими, — Новіков

Прямий ефір