У РФ влада намагається зупинити підпали військкоматів: як зростає опір росіян, розповів адвокат

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Жорсткими вироками паліям військкоматів влада РФ намагається налякати населення, бо кількість незгодних зростає. Таку думку сьогодні, 20 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив адвокат правозахисного проєкту “Первый отдел” Євген Смирнов.

Він зазначив, що у правоохоронної системи РФ є різний набір статей, які застосовуються на розсуд слідчих, а не закону. Так, підпали військкоматів у Росії можуть кваліфікувати як “диверсію”, “держзраду” або “тероризм”.

“Кримінальний кодекс зараз написаний таким чином, що є конкуренція норм. Вони дуже розмиті й сформульовані таким чином, що, по суті, яку норму застосовувати, віддається на розсуд не закону, а вже правозастосувачу, слідчому. Вони самі, за якимось своїм внутрішнім переконанням можуть обирати ту норму, яка їм більше сподобається”, — розповів Смирнов.

Він зазначив, що від застосування тієї чи іншої статті залежить ступінь покарання.

“Вони таким чином намагаються налякати населення, запобігти подальшим підпалам, які не зупиняються по всій Росії. Тут, повторюся, норми сформульовані таким чином, настільки широко, що можна застосовувати абсолютно будь-яку. Фактично їхня відмінність полягає лише в одному — в умислі, який переслідувала людина, що підпалювала двері військкомату. А умисел вони вбивають або під тортурами, або просто самі пишуть, що захочуть”, — підкреслив адвокат.

За словами Смирнова, російські правоохоронці в підпалах військкоматів намагаються тепер знайти український слід. Водночас самі росіяни не сприймають підпали військкоматів у країні як теракти.

“Населення прекрасно розуміє, що вони робляться для того, щоб або висловити свою незгоду з війною Росії в Україні, або для того, щоб уникнути мобілізації, якогось призову на військову службу. Тобто вони не сприймаються населенням як якийсь теракт. Це сприймається населенням як вираження дійсно політичної позиції”, — сказав адвокат.

Він переконаний, що кількість незгодних із тим, що відбувається, росіян тільки зростатиме, адже влада не дає людям висловлювати свою точку зору.

“Кількість опору у простого населення, звичайно, буде тільки збільшуватися. І тут першу роль відіграє не стільки навіть неуспіхи Росії на фронті, велика кількість загиблих, постраждалих російських солдатів, а те, що влада не дає можливості людям висловлювати свою точку зору на те, що відбувається на війні. Тому що людина за пост у Facebook, за якусь розмову з друзями на вулиці може потрапити до в’язниці на довгі роки хоча б за тією ж самою статтею про фейки. І люди розуміють, що словами вони чинити опір не можуть. Вони починають чинити опір справою, тому що зробити пост у Facebook або підпалити, умовно кажучи, релейну шафу на залізниці коштуватиме приблизно однаково. То навіщо ж сідати за пост у Facebook, якщо можна підпалити шафу? Це, на думку багатьох людей, принесе набагато більше користі, ніж таке висловлювання своєї позиції для своїх близьких і друзів”, — сказав Смирнов.

Він також вважає, що в Росії незгодних із політикою держави набагато більше, ніж половина населення, просто висловлювати свою точку зору в РФ зараз коштує дуже дорого.

“Будь-який вихід на мітинг, будь-який пост спричинить переслідування в кращому разі за адміністративною статтею, а найімовірніше, це будуть довгі роки колонії. Ми бачимо, які терміни дають за статтею про фейки про російську армію. Це 7-8-9 років позбавлення волі в абсолютно нестерпних умовах. І, звичайно, кількість людей, хто не просто не згоден, а починають висловлювати активно свою позицію, висловлювати свою позицію і діями, у мене таке відчуття, що зростає. Таким людям просто потрібна підтримка, їм потрібно відчувати, що вони не одні і що їхній вихід не буде таким самогубством, що їхній вихід підтримають інші люди, їхній вихід підтримають інші країни. Їм просто потрібне відчуття ліктя, що вони можуть чинити опір і в Росії”, — переконаний адвокат.

Читайте також: Не доніс на друга в поліцію — отримай строк: як працює російська репресивна машина (ВІДЕО)

Прямий ефір