США виконують свої обіцянки щодо військової підтримки України (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Усі обіцяні Києву танки Abrams прибули в Україну. Про це заявив представник армії США в Європі та Африці Мартін О’Доннелл, інформує FREEДОМ.

“Ми виконали свою частину угоди. З цього моменту вони [українці] повинні визначити, коли і де вони використовують цей потенціал. Я думаю, що Україна буде обачна в тому, коли і де вона буде використовувати цю бронетехніку… Танк Abrams — це до біса хороша бронетехніка, але це не панацея. Зрештою, рішучість України домогтися прориву — найважливіше”, — цитує О’Доннелла видання “Голос Америки”.

За словами президента України Володимира Зеленського, перші машини доставили в Україну наприкінці вересня 2023 року. Поставка була здійснена швидше, ніж спочатку передбачалося.

“Це важкі танки, які доцільно було б використовувати для якихось спеціальних операцій. Про що говорив начальник Головного управління розвідки генерал Буданов, такі танки просто кидати в бій десь у полі, швидше за все, не будуть. Вони далекобійні, там добре стабілізується ствол, можна вести точний вогонь, Найімовірніше, цей танковий батальйон використовуватимуть для якихось спеціальних операцій”, — сказав військовий аналітик Олексій Гетьман.

Володимир Зеленський заявив, що українські війська використовували надані США ракети дальнього радіуса дії ATACMS. Це перше офіційне підтвердження застосування Збройними силами України цих боєприпасів.

“Дякую всім, хто воює і працює заради України! Дякую всім, хто допомагає! І сьогодні особлива подяка Сполученим Штатам. Наші домовленості з президентом Байденом виконуються. Виконуються дуже точно — ATACMS себе показали. Слава Україні!” — сказав глава Української держави.

Ракети ATACMS, передані Києву, за словами офіційних осіб Сполучених Штатів, є касетними. Кожен боєприпас містить 950 бойових елементів, здатних завдати шкоди на великій території.

Голова зовнішньополітичного комітету Палати представників США Майкл Маккол розкритикував Білий дім за недостатню, на його погляд, військову підтримку України.

“Чекати поставок цієї зброї після стількох місяців українського контрнаступу абсолютно безглуздо. Крім усього, це версія ATACMS меншої дальності, а не найбільш далекобійна версія системи ATACMS, яку просила Україна. Конгрес не припинить тиск на адміністрацію Байдена доти, доки вона не надасть ATACMS найбільшої дальності, яка зможе вражати критично важливі російські військові об’єкти в усьому Криму, унаслідок чого російським військам ніде буде сховатися на суверенній українській землі”, — цитує Маккола “Голос Америки”.

Тим часом Bloomberg із посиланням на джерела повідомив, що президент США розглядає додатковий запит на суму близько 100 млрд доларів, який, зокрема, включатиме оборонну допомогу Ізраїлю та Україні.

Читайте також: Кошмар для армії РФ і політична зброя: передача ракет ATACMS Україні в огляді військових експертів

Нагадаємо, раніше керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко зазначив, що Сполучені Штати Америки погодили передачу Україні ракет ATACMS, щоб не дати Росії перепочинку для переформатування сил.

Прямий ефір