У Росії почали масово відкривати кримінальні справи щодо адвокатів — деталі

Ілюстративне фото: hvylya.net

Затримання та обшуки адвокатів у Росії — звичайна справа. Але минулої п’ятниці, 13 жовтня, заарештували відразу трьох юристів за кримінальними статтями, ще одного — за адміністративне правопорушення. Раніше таких масових затримань не було. Про це сьогодні, 17 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав адвокат і засновник правозахисних проєктів “Команда 29” і “Перший відділ” Іван Павлов.

За його словами, у такий спосіб влада посилає сигнал адвокатам, які працюють у політичних і правозахисних резонансних справах, щоб вони боялися займатися такою діяльністю.

“Насправді в Росії влада адвокатуру, особливо раніше, не помічала. Ну що там адвокати — працюють, пишуть якісь папірці, подають їх до суду. Суд, зрозуміло, киває на будь-який законний аргумент, знаходить якісь слова, які можна написати у вироку або в рішенні. Одні слова проти інших слів. Тому адвокатів раніше не помічали, з ними не рахувалися. Потім з’явилися справи, де адвокати не тільки в суді працюють, а виходять із суду чи кабінету слідчого й апелюють уже до суспільства, бо розуміють, що закони у РФ не працюють. Вони починають розповідати про ті неподобства, які бачать і в залі судового засідання, і в кабінеті у слідчого. Ось тоді влада схаменулася, почала якось так ворушитися, помітила цих адвокатів і почала з ними розправлятися”, — пояснив Павлов.

Він зауважив, що з початком воєнного часу влада стала особливо чутливою до слів, які не потрапляють у генеральну лінію партії.

“До цих слів влада проявляє нетерпимість і до тих, хто вимовляє ці слова. Вимовляють їх, звичайно, і самі підзахисні, і адвокати, які захищають. Якщо скарги, клопотання не допомагають, адвокат тоді використовує інший не заборонений законом спосіб: виходить до суспільства і говорить про те, що відбувається, намагаючись якось впливати на владу громадською думкою. І це теж засіб захисту. Але влада любить, щоб громадська думка залишалася тільки в руках режиму і всіх, хто зазіхає на цю монополію, влада каратиме. Ось це причина атаки на адвокатів, на мій погляд”, — сказав засновник правозахисних проєктів.

Читайте також: Адвокати — під прицілом Кремля: як правозахисників переслідують у Росії (ВІДЕО)

Прямий ефір