Путін планує візит до Китаю — заяви політиків напередодні зустрічі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ankasam.org

Поглибити партнерство з Китаєм спробує президент РФ Володимир Путін під час свого візиту в цю країну. Російський диктатор візьме участь у форумі “Один пояс — один шлях”, який пройде в Пекіні 17-18 жовтня, повідомляє FREEДОМ.

Як пише видання The Wall Street Journal, європейські лідери, зокрема Франції, Німеччини, Греції, Чехії не візьмуть участі в пекінському форумі “Один пояс — один шлях”. Водночас до Пекіна вирушать представники країн, що розвиваються, наприклад, з Латинської Америки та Африки. А вся увага буде прикута до візиту в Китай Володимира Путіна. На думку експертів, у КНР глава Кремля має намір заручитися не тільки економічною підтримкою, а й військовою.

“Москва постарається ще більше поглибити співпрацю з Пекіном і заручитися його підтримкою, зокрема летальною військовою допомогою. Китай не хоче бачити значно ослаблену Росію і може активізувати свої зусилля, якщо зрозуміє, що Москва може програти”, — заявив у коментарі виданню France24 доцент Цзіліньського університету Бьорн Александр Дубен.

13 жовтня верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель під час триденної поїздки до Китаю попередив Пекін про наслідки будь-якої прямої військової підтримки Російської Федерації.

“Я попросив Китай, як постійного члена Ради Безпеки ООН, використати свій вплив на Росію, щоб зупинити цю агресивну війну, і зробити так, щоб зернова угода була відновлена”, — заявив він.

КНР надає лише обмежену підтримку Російській Федерації. Так вважають і у Вашингтоні, і в більшості європейських столиць. Однак останніми тижнями генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і радник з національної безпеки США Джейк Салліван застерегли Китай від надання летальної допомоги Росії. Такі заяви пролунали після появи інформації про те, що Пекін здійснював прямі поставки обладнання та матеріалів, критично важливих для військових цілей. Йдеться про напівпровідники. Про це повідомив CNN із посиланням на доповідь розвідки США.

“В одному з пунктів принципів, які КНР виклала у зв’язку з російським вторгненням в Україну, — повага до суверенітету кожної країни. Тому я хотів би, щоб кожен лідер, який поговорить із президентом Путіним, підтвердив, що це основне положення є непорушним, і що кожна держава, включно з країнами, у яких стосунки з Росією кращі, ніж у нас, дотримуватиметься цього принципу. тоді ми рухатимемося вперед. Це, по суті, їхня відповідальність”, — наголосив Джейк Салліван.

У самому Пекіні запевняють, що КНР не постачає зброю Росії. Водночас обсяг торгівлі між двома державами після початку повномасштабної російської агресії проти України зріс до рекордного рівня. Зокрема, китайський імпорт російської нафти став для Москви рятувальним кругом в умовах жорстких міжнародних санкцій. За даними китайської митниці, за 2022 рік обсяг двосторонньої торгівлі досяг рекордного рівня — 190 млрд дол. на рік, а цього року обидві сторони зобов’язалися довести його до 200 млрд дол. Як підкреслюють експерти, економічна взаємодія РФ, що триває, із Китаєм поступово перестає бути партнерською і перетворюється на відносини прямої залежності.

Читайте також: Китайська стратегія — точкова дестабілізація, а не участь у світовій війні, — політолог

Нагадаємо, верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель відвідав Китай.

Прямий ефір