На передовій відбулося 53 бойових зіткнення, біля Авдіївки росіяни виснажені — карта війни за 16 жовтня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Під час свого невдалого наступу на Авдіївку Донецької області російська окупаційна армія втратила понад 200 солдатів, а також понад 60 танків і БТР. Про це пише Bild. За даними видання, війська РФ, намагаючись оточити місто, пішли в наступ колонами з понад 100 одиниць техніки. Однак вони потрапили під вогонь української артилерії і були відкинуті, інформує FREEДОМ.

За даними вечірнього зведення Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ), українські захисники продовжують наступ на Мелітопольському та Бахмутському напрямках і закріплюються на досягнутих рубежах. А також завдають російським окупаційним військам втрат у живій силі й техніці та виснажують армію РФ уздовж усієї лінії фронту.

На Куп’янському напрямку українські війська успішно відбили атаки росіян у районі Синьківки та Іванівки Харківської області. Противник також здійснював наступальні дії в районах Андріївки, Золотої Ниви, Пречистівки, Первомайського, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області — Сили оборони відбили всі атаки. Загалом минулої доби на передовій відбулося 53 бойових зіткнення. Зокрема, біля Авдіївки загарбники вже видихаються.

“Авдіївка для них — це дійсно такий показовий момент. Тому що це фактично єдина ділянка фронту, яка від 2014-15 років, а тим більше від 2022-го взагалі не змінила свою конфігурацію. І це ті ворота, через які українська армія може зайти в Донецьк”, — сказав військовий і громадський діяч, генерал-майор запасу Служби безпеки України (СБУ), заступник глави СБУ у 2014-2015 рр. Віктор Ягун.

Водночас на Херсонському правобережжі триває тенденція збільшення кількості авіаційних обстрілів з боку росіян. Зокрема, попередньої доби армія РФ здійснила шість авіаційних ударів і скинула близько 30 коригованих авіабомб (КАБ). Але українські захисники продовжують успішно працювати на півдні України.

“Минулої доби знищено 12 артилерійських гармат у нашій зоні відповідальності, три човни, дуже багато автобронетанкової техніки, 46 окупантів. Однак ми розуміємо, що їхній запас досить серйозний на тому березі, тому продовжуємо знищувати і склади з боєприпасами”, — повідомила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі марафону “Єдині новини”.

Загальні втрати російської армії від 24 лютого 2022 року вже перевищили 288 тисяч осіб. За добу було знищено 860 окупантів, 17 танків, 23 бойові броньовані машини, 44 артилерійські системи та десятки іншої ворожої техніки.

Разом із цим російська армія продовжує обстрілювати територію України. Загалом цієї ночі було зафіксовано пуски однієї балістичної ракети “Іскандер”, п’яти керованих авіаційних ракет Х-59 і 12 ударних БпЛА. Сили оборони України знищили дві ракети Х-59 і 11 “Шахедів”.

Зокрема, вночі росіяни атакували ракетами Дніпропетровську область. Одну з них збили сили протиповітряної оборони. По Нікополю окупанти били з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) “Град”.

А Полтавську область ЗС РФ атакували ракетами і безпілотниками. Уламки ракет пошкодили 50 приватних будинків і квартир. Як повідомили в обладміністрації, постраждали троє осіб, серед них 10-річна дитина. Усіх їх госпіталізовано.

Найбільше безпілотників загарбники запустили по Запорізькій області. А також російські військові обстрілювали регіон із РСЗВ та артилерії. Поранено жінку. Зруйновано житлові будинки та об’єкти інфраструктури.

https://www.youtube.com/watch?v=Maxjf5SzsPc

Читайте також: Штурм, запеклі бої та спроби оточення: що зараз відбувається в Авдіївці, обговорюємо з експертами

Як повідомлялося раніше, після звільнення Силами оборони України частини Бахмутського району обстріли Костянтинівки Донецької області суттєво скоротилися. Однак напередодні після шостої години вечора місто зазнало масованої артилерійської атаки з боку путінської армії. Внаслідок постраждали приватні та багатоквартирні будинки. Пошкоджено лінії газо- та електропостачання. Сьогодні, 16 жовтня, на місці побувала кореспондентка телеканалу FREEДОМ Альона Грамова.

Прямий ефір