Путін остаточно втратив підтримку Республіканської партії, підтримавши ХАМАС — пояснення Галлямова

Аббас Галлямов. Фото: Telegram/abbasgallyamovpolitics

Президент Росії Володимир Путін, піддавшись тиску Ірану, змінив свою зовнішньополітичну позицію, підтримавши терористичну організацію ХАМАС. Цей крок викликав незадоволення та здивування в Республіканській партії США, де важливим елементом зовнішньополітичної доктрини є підтримка Ізраїлю. Про це сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог і публіцист Аббас Галлямов.

“Це просто дивно, як Путін, який протягом довгих років вибудовував незалежний політичний курс на Близькому Сході, уміло балансуючи між Ізраїлем та Іраном, в одну мить звалився, опинившись по один бік огорожі”, — сказав він. 

Політолог зазначив, що це наслідок глибокої залежності Москви від Тегерана в питаннях постачання зброї.

“Іран, мабуть, сказав, що, слухай, годі крутити хвостом, граючи в незалежну політику — ми тебе підтримали у війні проти України, а ти, будь люб’язний, підтримай нас у питанні конфлікту в Палестині. А Путін — усе, у нього немає аргументів, він не знайшов у собі сил чинити опір. Чому я про це говорю в контексті того, що він вчинив всупереч власним інтересам? Тому що для нього принципово важливо проводити антиукраїнський дискурс у США”, — каже Галлямов.

За його словами, за дистанціювання від російської агресії проти України виступає частина Республіканської партії США. 

“Не всі, там різні фракції і групи, проте серед якраз республіканського електорату домінує точка зору, мовляв, нехай вони самі між собою розбираються: пострадянські країни ділять радянську спадщину. А для Путіна це важливо, тому що від США залежать поставки озброєнь Україні. І однозначно ставши на бік ХАМАСу, він різко погіршив позиції своїх прихильників у Республіканській партії”, — пояснив політолог.

Галлямов наголосив, що для республіканців найважливішим елементом зовнішньополітичної доктрини є підтримка Ізраїлю.

“Серед виборців, які підтримують Ізраїль, республіканців утричі більше, ніж серед демократів, і в півтора раза більше, ніж серед індепендентів. Тобто, вони [республіканці] зараз буквально говорять про те, що, о, Господи, виявляється, Джо Байден правду говорив, що Путін псих, він скрізь на боці зла. Ми-то думали, що в нього там з Україною терки, але загалом він нормальний мужик, а виявляється, що ні. Щодо питання палестино-ізраїльського конфлікту в них усе просто: не може бути, щоб ХАМАС мав рацію, розумієте? Путін сам погіршив свої позиції в США незрозуміло заради чого, крім того, що від Ірану в такій залежності, що просто не в змозі чинити опір тиску цих бородачів”, — підсумував Аббат Галлямов.

Читайте також: Путін розпочав повномасштабну агресію — занадто рано, що стало фальстартом для всієї “осі зла”, — Саакян

Як повідомлялося, з початку нападу ХАМАС на Ізраїль росіяни не висловлюють публічну підтримку Тель-Авіву, а навпаки — знаходять виправдання нападу палестинської організації. Ба більше, терористи ХАМАС навіть публічно дякували Росії.

Прямий ефір