РФ активно використовує заводи у Криму для ремонту техніки та будівництва кораблів, але не без проблем, — речник Військово-морських сил ЗСУ

Дмитро Плетенчук. Скріншот: uatv.ua

Росія активно використовує українські заводи на окупованій території для ремонту своєї техніки та будівництва кораблів. Про це сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“Активно експлуатують заводи українські, які вони захопили, віджали разом із Кримом. Це керченський завод, на якому вони вже побудували малий ракетний корабель проекту “Каракурт” із назвою “Циклон”. Зараз ще один такого ж класу корабель проходить випробування і третій теж добудовується. Тобто вони використовують по повній програмі наші виробничі потужності. Також є Феодосія, там теж є завод”, — сказав він.

Водночас Плетенчук зазначив, що в російського кораблебудування є проблеми через санкції. Зокрема, спостерігається зношеність парку верстатів, яка, за деякими даними, сягає 60%, є складнощі з отриманням радіолокаційного обладнання та багато чого іншого.

“Це обладнання потрапляє під санкції, тобто вони не можуть оновлювати не тільки програмне забезпечення цих верстатів, але й самі верстати. Крім того, радіоелектроніка, якою комплектуються всі ці кораблі нові, й силові установки теж зав’язані на імпорт. Радіолокаційне обладнання, навігаційне обладнання — у Росії це все закуповували і, звісно ж, будуть продовжувати закуповувати, але тільки дистанція буде більшою. Тобто шлях купівлі буде набагато довшим”, — сказав речник.

Він додав, що в питаннях силових установок росіяни до 2014 року багато в чому спиралися на українську промисловість.

“Той же самий завод “Зоря” в моєму рідному Миколаєві постачав ці силові установки. У них ціла серія кораблів стала через це, вони були змушені вже побудовані зразки силових установок продати Індії й відмовитися від будівництва подальших кораблів цієї серії. І якщо до 2014 року, наприклад, вони використовували німецькі силові установки, після 2014-го — китайські, а зараз уже йдеться про використання російських установок. Але треба розуміти, що це досить складна машина, яка має в середньому 5-6 тисяч кінських сил. Тобто можете собі уявити машинний зал, якої він має бути, відповідно, високої якості. І в цьому плані, звичайно, вони теж будуть страждати”, — розповів Плетенчук.

Читайте також: Росія втрачає флот: як Україна повертає Чорне море під свій контроль — розбір експертів

Прямий ефір