Репресії в Росії можуть бути ще гіршими, — Новіков

Ілля Новіков. Фото: facebook.com/Ilya.S.Novikov

Раніше механізм “іноагентів” у РФ запровадили як лайтову версію репресій — їм дозволяли працювати, але суворо під контролем влади. Жодної користі для кремлівських структур це вже не приносить. Таку думку сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив адвокат Ілля Новіков.

Він зазначив, що зараз до списків “іноагентів” у Росії вносять будь-кого.

“Це був механізм, який дозволяв не саджаючи людину чи організацію, виключити можливість нормальної роботи у правовому полі. Водночас говорилося, що працювати ви, звичайно, можете, ви просто писатимете звітність, ми вас контролюватимемо… Але це було раніше. Люди, які відповідальні за формування цього списку, вони залишилися, і якщо зараз скажуть своєму начальству, що вони вичерпали свою корисність — їм доведеться шукати собі якусь іншу роботу”, — пояснив Новіков.

Він зазначив, що репресії в РФ можуть бути ще гіршими.

“Сталінські репресії — це коли щодня розстрілюють сотні людей кілька років поспіль. Ми не повинні обманювати себе. У цій ситуації ще є куди погіршуватися. Бо коли ми говоримо, що це сталінські репресії, ми ніби підводимо до того, що гіршого вже не буде. Але гірше ще можливо. Це треба розуміти”, — сказав адвокат.

Також Новіков прокоментував переслідування адвокатів політв’язнів у РФ.

Читайте також: Росія систематично порушує права людини, страждають як українці, так і росіяни (ВІДЕО)

Прямий ефір