Росія і Китай на своїх територіях не показали і не показують злочинів ХАМАС проти Ізраїлю, їхні позиції схожі, — Добряк

Тель-Авів після ракетного обстрілу ХАМАС 8 жовтня. Фото: ap.org

Прямої участі Росії в ізраїльсько-палестинському конфлікті не буде жодною мірою. Тому що для Кремля це смерті подібно, вони і так зав’язані в цьому конфлікті. Таку думку сьогодні, 15 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт із міжнародних відносин, народний депутат України VI скликання Євген Добряк.

“І їхня ця риторика дипломатична, яка від перших днів, де вони не показали злочину. Тобто взагалі фактично була військово-терористична операція проти Ізраїлю, і Росія жодним чином навіть не показала тих злочинів, які були скоєні на території Ізраїлю на прикордонних із Газою територіях: 1300 людей загиблих, діти, жінки, люди похилого віку, заручники тощо. Тобто це все нормально, це так має бути, це прекрасно”, — сказав він.

Експерт зазначив, що Кремлю зараз у політичному аспекті вигідно показувати бомбардування Гази, показувати можливу гуманітарну катастрофу в цьому маленькому анклаві тощо.

“Але фактично їхня риторика і їхня дипломатія зводяться до того, що вони фактично себе дублюють 22 числа. Подивіться, що сьогодні пропагандисти російські несуть такі, як Соловйов тощо. Вони говорять про жорстокість Ізраїлю, про всі моменти і як вони по-доброму воюють з Україною. Йде така риторика. Заступник міністра закордонних справ Богданов зустрічатиметься наступного тижня з ХАМАС, до того ж ХАМАС терористична організація, і держава Російська Федерація з ними зустрічатиметься. Значить, якась координація, якась взаємодія є в будь-якому випадку”, — каже Добряк.

Він вважає, що тепер буде вмикатися механізм глобального миротворця разом із Китаєм.

“І знову-таки Китай точно так само віщає у себе на території — тільки бомбардування Гази, тільки бомбардування ізраїльськими військовими анклаву, але жодною мірою не показали, що з чого все почалося. Ось ще в чому питання. У цьому повністю схожі і позиція Росії, і позиція Китаю. І, відповідно, демонстрації підтримки і публічні виступи в парламенті Ірану говорять про те, що ця трійка намалювалася, вона є. Але поки що це тільки в такому інформаційному глобальному полі. Але в плані прямої участі Росія, звичайно ж, ні. Вона може десь спробувати відновити себе, вона ж є членом квартету близькосхідного, там, де є ООН, Євросоюз, США, Росія, плюс ситуативно завжди брав участь Єгипет у врегулюваннях у різні роки. Тобто вона є членом квартету цього близькосхідного квартету, вона зараз на це акцентуватиме увагу. Вона говоритиме, що ми готові виступити там серйозними миротворцями в цьому питанні тощо. Подивимося, поспостерігаємо зараз за цим”, — резюмував Євген Добряк.

Читайте також: Іран і РФ — бенефіціари “вибуху” на Близькому Сході: яких вони досягли цілей, перелічив експерт-міжнародник

Нагадаємо, після нападу на Ізраїль терористичної організації ХАМАС ізраїльські резервісти з усього світу повертаються, щоб захистити свою державу. Тель-Авів уже сформував у країні надзвичайний уряд і заявив, що ХАМАС припинить своє існування. Водночас на підтримку радикальних ісламістів на мітинги в державах Європи і в США вийшли мусульмани.

Прямий ефір