У Росії набирає обертів паливний дефіцит: причини назвав експерт

Ілюстративне фото: pixabay.com

У деяких мережах автозаправних станцій (АЗС) РФ бензин закінчився, у деяких є, але доступний лише для корпоративних клієнтів.  Причин, через які в Росії, країні, що видобуває нафту, набирає обертів паливний дефіцит — чимало. Про це сьогодні, 15 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт Центру економічного відновлення Володимир Бужан.

За його словами, Росія протягом минулих двох років намагалася знайти ринки збуту.

“Ми знаємо, що було запроваджено санкції з боку європейських компаній, американських компаній щодо Росії та російських компаній, які постачають нафту, нафтопродукти, газ. Американці ще запровадили санкції непрямі, які передбачають, що якщо хтось співпрацює, наприклад, в арабських країнах із Росією, то на них теж можуть бути накладені санкції. Плюс на перевезення нафти було накладено окремі санкції, тобто перестали страхувати судна, які перевозять російську нафту. Природно, це сильно обмежило ринок. Також було встановлено стелю на нафту. З цих причин, у принципі, ринок почав потихеньку скорочувати обсяг виробництва палива”, — пояснив Бужан.

Також він зазначив, що РФ шукає нові шляхи поставок.

“Склалася ситуація, в якій Росія змогла знайти поставки, насамперед до Китаю, Індії. Потім РФ почала налагоджувати поставки в східні країни, такі як, наприклад, Пакистан, з яким тривають переговори про експорт і домовляються про експорт 1 млн барелів нафти”, — сказав експерт.

Також Бужан повідомив, що відбулося скорочення видобутку нафти, особливо по державних компаніях, які одразу ж втратили можливість розвивати нафтогазовий видобуток.

“Бурові установки в основному американські були на російських свердловинах, відповідно, їх потрібно обслуговувати. Ще один фактор, який стався цього літа, це, природно, велике зростання цін на енергоносії на глобальних ринках, зокрема на нафту, нафтопродукти і бензин. Зараз сталася криза на Близькому Сході, зокрема конфлікт Ізраїлю та Палестини. Відповідно, це призвело до того, що видобуток і транспортування через цей регіон енергоносіїв практично неможливе. Це призвело до того, що ціни на нафту і нафтопродукти ще більше зросли. Та стеля, яка була встановлена на російські енергоносії, зокрема на нафту на рівні 60 доларів, не виконується. Буквально вчора російська нафта торгувалася на рівні 80 доларів. А коли є така ситуація, то простіше не на внутрішній ринок видобувати нафту, нафтопродукти, де ціни регулюються, а на зовнішній ринок, на експорт”, — заявив він.

Читайте також: Нафтогазова промисловість РФ вмирає: країна-бензоколонка буде змушена імпортувати собі нафтопродукти, вважає експерт

Нагадаємо, Росія програла першу світову енергетичну війну, яку сама й розв’язала. Таку думку висловив екс-міністр палива та енергетики України, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

Прямий ефір