“Росіян об’єднують спільні вороги”: для чого режиму Путіна боротьба з релокантами, пояснив Гозман

Леонід Гозман. Фото: Facebook /Leonid Gozman

Російська влада намагається залякати людей, які покинули РФ. Для цього шукає нові способи, оскільки дотягнутися до них не може. Режиму Путіна необхідно постійно шукати нових “зовнішніх ворогів”, оскільки це саме те, що об’єднує росіян. Таку думку озвучив російський опозиційний політик Леонід Гозман в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Коли людина поїхала, то її утискати стає трохи важче, тому що ти її просто не можеш дістати. Шкода, але дістати не можеш. Але, звичайно, вони намагаються всіх залякати, це зрозуміло. Мені від їхніх цих істерик ані холодно, ані жарко, тому що я і так знаю, що мене заарештують на кордоні, якщо я повернуся [в Росію]. На кордоні заарештують”, — сказав Гозман.

Однак, каже він, є доволі багато росіян, яких режим сильно не любить, які живуть за кордоном, але які все ж іноді їздять додому.

“Хтось батьків їде провідати, у когось справи якісь там залишилися. Або просто за домом сумують. Чому ні? Цим людям вони теж кажуть, мовляв, хлопці, ви не їдете нікуди. Таким, як я, це все одно, а інші просто не приїдуть”, — зазначив політик.

Влада Володимира Путіна дуже сильно втрачає підтримку в РФ, вважає він.

“Цю втрату підтримки не видно особливо на опитуваннях громадської думки, тому що на подібних опитуваннях люди дають соціально бажану відповідь. Ти любиш театр? Люблю. А коли був востаннє там — 20 років тому. Але нічого, все одно люблю. Правильна відповідь на запитання: “Чи любиш театр?” — люблю. Правильна відповідь на запитання: “Чи підтримуєте ви президента Путіна?” — так, підтримую. Це правильна відповідь. Але на рівні емоцій і відчуттів, звичайно, підтримка Путіна дуже сильно падає”, — пояснив Гозман.

Щоб відновити підтримку суспільства, Путіну потрібні перемоги на фронті, каже він.

“Але українські солдати не дають їм перемогти. І я дуже сподіваюся, що не дадуть. Перемога не світить поки що. Дай бог, дай бог. Я дуже молюся за те, щоб українці перемогли, а не вони. До речі, це одна з ознак недружнього релоканта — він бажає перемоги Україні. Я бажаю перемоги Україні”, — зазначив гість ефіру.

Якщо перемог на фронті немає, тоді Кремлю необхідні внутрішньополітичні, соціальні успіхи, продовжив Гозман. Але їх теж немає. Ціни на продукти в країні зростають, ліки зникають із продажів. Тому потрібно шукати інші шляхи.

“Росіян дуже сильно об’єднують спільні вороги. Ось є ворог, і ми в боротьбі з цим ворогом згуртовуємося, і гуртується навколо нас народ за допомогою влади. І тому російська влада весь час шукає ворогів. Вона шукала ворогів серед ЛГБТ-спільноти, наприклад, оскільки їх не люблять практично ніде. Зараз вони знайшли нового ворога — недружні релоканти. Ось це і є те, чого вони хочуть. Вони кажуть, мовляв країна воює, на нас напало НАТО, бандерівці, ще хтось. Ми воюємо, кров проливається, а ці сволоти поїхали, жирують там. Зрозуміло, що Європа ж розглядається людьми в РФ як рай земний. І мовляв вони ще й Україні допомагають “нацистській” тощо”, — сказав опозиційний політик.

Скільки такий метод працюватиме — невідомо, зазначає Гозман. Адже люди рано чи пізно втомлюються від усього, і потрібно буде шукати нових “ворогів”.

“Перша теза [режиму Путіна] — які релоканти погані. Друга теза — дивіться, вони вороги і ваші, і наші. Тобто, ми з вами разом. І нічого, що ви живете впроголодь, а в нас золоті унітази. Це не так важливо. Важливо, що ми з вами разом проти ворога! Ось заради цього це і робиться. Скільки це діятиме — невідомо. Звісно, люди від усього втомлюються. Весь час потрібно якихось нових ворогів підкидати, нові якісь ідеї”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Путін стоїть біля витоків страшних злочинів: чому диктатура в Росії загрожує всьому світу — розбираємо в резолюціях ПАРЄ

Нагадаємо, в Державній Думі Російської Федерації запропонували запровадити новий термін “недружній релокант”. Він передбачає, що людина свого часу залишила Росію, працює з-за кордону і зробила це з політичних мотивів. Держдума доручила прокуратурі перевірити релокантів, зокрема діячів культури, бізнесменів, блогерів, на предмет “дискредитації” російської армії й фінансування України.

Прямий ефір