Із закликом ПАРЄ щодо припинення контактів із російським диктатором доведеться рахуватися всім країнам світу, — Петренко

Засідання ПАРЄ. Ілюстративне фото: eurointegration.com.ua

Заклик Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо припинення всіх контактів з Володимиром Путіним, за винятком гуманітарних контактів і в прагненні до миру, має рекомендаційний характер. Попри це, резолюція ПАРЄ всеодно матиме серйозні наслідки для Росії та її громадян, адже з нею доведеться рахуватися всім країнам світу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив доктор політичних наук Ігор Петренко. 

“Необхідно розуміти, що рішення ПАРЄ має рекомендаційний характер, але насправді є важливим маркером. Усі країни, які підтримали резолюцію, зробили правильно і доведеться з цим рахуватися. І якщо буде якась кооперація з Росією, їм будуть пригадувати та апелювати, що, ви ж визнаєте диктатуру”, — сказав він.

Він зауважив, що в резолюції ПАРЄ звучить заклик припинити будь-які контакти з Путіним і не визнавати його легітимним саме з 2024 року після завершення його чинного терміну.

“Путін є диктатором і порушує свою Конституцію. Якраз, виходячи з того, що він захопив владу та одноосібний в управлінні, це і призвело до того, що ми маємо: агресію Росії проти України у 2014 році, повномасштабне вторгнення у 2022 році й так далі”, — говорить він.

Згідно з його словами, після перемоги України майбутнє Росії визначатиметься рівнем її інтеграції в геополітичну арену і характером взаємодії із Заходом.

Так, деякі європейські країни досі продовжують купувати російські енергоресурси через відсутність альтернативи, подібно до США, які купують збагачений уран.

“Тобто, якщо є залежність і немає альтернативи, це впливатиме на кількість контактів з Росією. Але, в будь-якому разі, навіть якщо не буде повного виконання резолюції, оскільки вона є рекомендаційною, це все одно серйозний удар по реноме Путіна, Росії та оточенню Путіна. І росіянам, які ще можуть мислити та думати, повинно бути зрозуміло, що комунікації з Росією будуть обтяжені, що провокуватиме безліч проблем — Росія завжди отримуватиме менше, ніж би вона могла отримувати, але без Путіна. Тому все матиме наслідки”, — резюмував Ігор Петренко.

Читайте також: Юридично нове визначення Путіна виглядає дуже ефектно: Подоляк прокоментував визнання ПАРЄ глави РФ диктатором

Нагадаємо, з 9 по 13 жовтня у французькому Страсбурзі проходила осіння сесія ПАРЄ. Україна стала однією з ключових тем сесії. 12 жовтня депутати підтримали дві важливі резолюції на підтримку України — “Забезпечення справедливого миру в Україні та довготривалої безпеки в Європі” і “Роль Ради Європи у запобіганні конфліктам, відновленні довіри до міжнародних інституцій та сприянні глобальному миру“. 13 жовтня ПАРЄ своєю резолюцією визнала президента Російської Федерації Володимира Путіна диктатором, а російський режим — диктатурою.

Прямий ефір