У них вселився страх, — Вайкуле про жителів Росії

Ксенія Смірнова та Лайма Вайкуле. Фото: uatv.ua

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну багато що змінилося. Раніше багато хто думав, що життя прекрасне, оскільки сучасним людям не довелося пережити війну. Зараз же все виглядає в “іншому кольорі”. Люди, які здебільшого живуть у Росії, стали навіть говорити з побоюванням. У них вселився страх. Таку думку озвучила латвійська співачка Лайма Вайкуле в програмі “На грани” (“На межі”) телеканалу FREEДОМ.

“Раніше ми часто говорили: як чудово, яке у нас прекрасне життя, ми не пережили війну. І здавалося, що це ніколи не може статися. Тепер, звичайно, дуже багато чого змінилося. Наприклад, у мене немає бажання чепуритися. Все інакше, все стало іншим кольором. Люди зараз виглядають іншим кольором. Раніше всі були хороші. Ну, був якийсь один негідник. А зараз дивишся: один — жадібний, один — базіка, третій — ще щось”, — зазначила Вайкуле.

Щодо своїх знайомих співачка помічає, що вони стали більш скутими.

“Мені дивно, коли я помічаю у знайомих людях (які більше живуть у Росії, ніж деінде), що вони затиснулися, стали з побоюванням розмовляти. Страх, страх у них вселився. Ось для мене це цікаво. Тому що, як я не вірила, що буде війна, так я і не вірю, що людина не може говорити те, про що вона думає. Ось це я стала помічати з початком війни”, — сказала Лайма Вайкуле.

Зараз, каже вона, багатьом навіть не можна перебувати з нею поруч, оскільки у РФ їх вважатимуть “неблагонадійними”.

“Їм, напевно, не можна бути зі мною поруч. Якщо хто-небудь сфотографує, вони вже вважатимуться неблагонадійними [в Росії]. Це як у Радянському Союзі: з тим можна говорити, а з тим не варто. Ті виїжджають за кордон, отже, з ними не треба спілкуватися, тому що це погано, це викличе неприємності. От я в собі цього ніколи не відчувала. Я з усіма зустрічалася, з іноземцями спілкувалася. Почуття свободи в мене всередині”, — поділилася співачка.

Щодо тих людей, які не поділяють її позицію стосовно війни РФ проти України, вона акцентувала, що це їхній вибір. І зізналася: раніше навіть не думала, що такий вибір є.

“Це їхній вибір. Раніше я навіть не знала, що є такі вибори. Мені здавалося, що ми всі однаково думаємо. Ми ж усі (у всякому разі, моє покоління) ходили в одні дитячі садки, у нас були однакові школи, і ми всі знали, що добре, що погано. І коли я висловлювалася, то думала, що, напевно, зараз усі будуть радісно говорити — вона ж висловлює мої думки. Ні, так не вийде. Я-то думала, що вони всі так само думають, як я. Просто в мене запитали — я відповіла. Не запитали б, я б промовчала, і продовжувала б думати, що всі думають так само, як я”, — сказала Вайкуле.

Повна версія інтерв’ю: “Мене ненавидить безліч людей”: відверта розмова з Лаймою Вайкуле

Прямий ефір