Сьогодні в Росії ніхто не може нічого сказати, — Вайкуле

Лайма Вайкуле. Фото: uatv.ua

За будь-яких змін режиму відстоювати свою позицію можна. Для цього є інструменти протидії. Один із них — не всотувати в себе нічого того, що тобі хочуть нав’язати. Таку думку озвучила латвійська співачка Лайма Вайкуле в програмі “На грани” (“На межі”) телеканалу FREEДОМ.

“Один з інструментів — взагалі закритися від усього, не вбирати в себе нічого того, що тобі хочуть нав’язати. Я маю на увазі радянський час. Я не дивилася, не слухала, не вірила, і на мене взагалі ніяк не діяло те, що говорили за радянських часів”, — сказала співачка.

Вона наголосила: завжди була переконана, що говорити те, що думаєш — це нормально. І їй не звично бачити, що в Росії сьогодні свою думку ніхто висловити не може.

“Я дуже добре пам’ятаю, як [у США] засуджували війну в Афганістані. Мене це не дуже хвилювало тоді, але я пам’ятаю, як американці засуджували свій уряд, що спочатку був В’єтнам, потім Афганістан. Люди засуджували свій уряд, що він вплутався в це, що вони відправляли своїх хлопців туди гинути. Мені здавалося так нормально, коли вони говорять те, що думають. Ось сьогодні в Росії ніхто не може нічого сказати. І це незвично. Це дивно”, — зазначила Вайкуле.

Висловити чітко свою позицію співачка не вважає чимось надзвичайним.

“Ось я не можу мовчати. Я не розумію, чому я не можу висловити свою думку. Я говорю те, що я думаю. І мені не здається, що я роблю щось надприродне”, — акцентувала Вайкуле.

Те, що відбувається зараз у РФ, її обурює.

“І що відбувається в Росії зараз — дівчинка намалювала картинку, тата посадили (через антивоєнний малюнок 6-класниці Марії Москальової її батька-одинака Олексія Москальова засудили до 2 років колонії, а дівчинку відправили в дитячий притулок, — ред.). Це божевільня. Такого робити не можна. І чому мені не можна про це говорити, я теж не розумію. Я не зробила нічого поганого. Я говорю про те, що робити погано, не можна. Ми всі це знали ще в дитячому садку”, — поділилася співачка.

Повна версія інтерв’ю: “Мене ненавидить безліч людей”: відверта розмова з Лаймою Вайкуле

Прямий ефір