Польща напередодні парламентських виборів: позиції сторін та ставлення до підтримки України (ВІДЕО)

Прапор Польщі. Фото: ukrinform.ua

Парламентські вибори відбудуться у Польщі у неділю, 15 жовтня. Вони можуть призвести до безпрецедентної історії країни, третьої поспіль, перемоги партії “Право і справедливість” Ярослава Качиньського. Або в результаті виборів може бути сформована широка коаліція опозиційних сил на чолі з колишнім прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Результат виборів важливий не лише для польських громадян, а й для України, повідомляє FREEДОМ.

Лідер керівної партії “Право і справедливість” Ярослав Качиньський та голова опозиційної партії “Громадянська платформа” Дональд Туск панують у польській політиці вже два десятиліття. За результатами опитувань, на майбутніх виборах до польського парламенту можуть пройти 5 партій: “Право і справедливість”, “Громадянська платформа”, “Третій шлях”, “Конфедерація” та “Нова Левиця”.

“Ми будемо прагнути того, щоб Польща виконала свою історичну місію, тому що наша нація має таку місію і має її виконати. Ця місія полягає в тому, щоб зберегти все те, що є основою нашої християнської цивілізації”, — каже голова партії “Право та справедливість” Ярослав Качиньський.

Партія збудувала свою кампанію на двох головних тезах — безпечне майбутнє Польщі та реформа соціальної політики. Наприклад, напередодні нинішніх виборів уряд оголосив про розширення своєї флагманської програми “500+”. Вона передбачає виплати — 500 злотих на місяць — на кожну неповнолітню дитину. Ще одна ініціатива — зниження кредитної ставки на купівлю першої квартири для молодих сімей до 2% річних.

Водночас опозиційний блок “Громадянська платформа” обіцяє провести судову реформу в рамках законодавства ЄС, забезпечити незалежність ЗМІ та захист громадянських свобод. Туск заявляє, що працюватиме над відновленням міжнародної репутації Польщі як демократичної держави.

“Коли хороші люди говорять про міграцію, вони не згадують про права людини, оскільки очевидно, що кожна людина має право на шанобливе ставлення до себе. Тому наша розмова про міграцію зводиться до того, що можливо, а що неможливо. Не можна прийняти всіх, хто хоче сюди приїхати. Можна ставитись до кожної людини гуманно”, — каже голова партії “Громадянська платформа” Дональд Туск.

Напередодні виборів він закликав збільшити військову допомогу Україні. Туск наголосив, що Варшава має неухильно підтримувати Київ.

“Взагалі, треба наголосити: те, що поляків об’єднує, — це підтримка для України. Це означає, що незалежно від того, хто правитиме, відносини будуть підтримуватись і підтримка буде безумовною тому, що це відображає настрої польського суспільства. У Польщі немає жодної партії, яка б була проти підтримки України”, — коментує політичний експерт, міністр праці Польщі (2005-2006 рр.) Пьотр Кульпа.

Ще одна політична сила, яка претендує на місце в парламенті, — “Третій шлях”. У цей блок об’єдналися Польська селянська партія та “Польща 2050”. “Третій шлях” орієнтується на різні категорії виборців, але насамперед аграріїв.

“Шанси на те, що “Право і справедливість” збереже можливості правити третій термін, дуже зростають. Якщо “Третій шлях” входить до парламенту, тоді дуже малоймовірно, що не буде зміни уряду”, — зазначає Пьотр Кульпа.

Згідно з опитуванням соціологічної служби IBRiS, яке вона провела для мовної компанії Polsat, жодна з польських політсил поки що не має достатньої підтримки, щоб отримати абсолютну більшість у парламенті.

Читайте також: На парламентських виборах у Словаччині перемогла проросійська партія: наслідки для України обговорюємо з експертами

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія намагається дестабілізувати ситуацію у країнах Європи під час виборів.

Читайте також: Вибори в країнах ЄС: як Росія намагається втручатися у процеси (ВІДЕО)

Прямий ефір