У нас немає табу на постачання зброї Україні: інтерв’ю з міністром оборони Болгарії Тодором Тагаревим

Тодор Тагарєв. Фото: reporters-bg.com

11 жовтня відбулося засідання групи “Рамштайн” з надання військової підтримки Україні, засідання Ради НАТО — Україна. Крім того, 11 і 12 жовтня в Брюсселі відбулася зустріч міністрів оборони країн НАТО. Про результати цих заходів і про військову підтримку України з боку Болгарії в інтерв’ю телеканалу FREEДOM розповів міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев.

Ведучий — Віталій Сизов.

— Ви з українським міністром України Рустем Умеровим підписали Меморандум, що розширює сферу двостороннього співробітництва між Києвом та Софією. Що він у себе має?

— У нас дуже щільний і регулярний зв’язок між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Болгарії. Я зустрічався з [попереднім міністром оборони України] паном Резніковим кілька разів, зокрема в Одесі, були візити на рівні заступників міністра, на рівні військових, на рівні спецслужб. У нас дуже регулярні контакти.

Цей меморандум був підготовлений раніше, і ми підписали його з міністром Умеровим. Він не передбачає якихось конкретних зобов’язань, але окреслює сфери, що становлять спільний інтерес для повноцінної співпраці. Наприклад, військова освіта, підготовка медичних кадрів, наукові дослідження і розробки, оборона, виробнича кооперація та інші сфери інтересів.

І нам якраз зараз потрібно побачити, які найвигідніші способи наповнення його актуальним контентом. Наприклад, Болгарська військово-морська академія зайнята підготовкою майбутніх моряків для ВМС України. Нещодавно був візит керівника Національного університету оборони України до нашого оборонного науково-дослідного інституту, щоб обговорити наукове співробітництво в багатьох галузях. І тепер нам потрібно знайти, що ще корисно, крім військової допомоги, яку надає Болгарія.

— Чи не могли б ви поділитися своїми думками про альтернативний “зерновий коридор” Чорним морем без участі Росії, який зараз широко пропагує Україна? Чи можливо, що якась країна НАТО зможе забезпечити безпеку альтернативних шляхів експорту зерна?

— Напевно сухопутні маршрути вже досліджені. Йде експорт через річку Дунай. Але експорт суходолом, залізницею сповільнить вивезення зерна. Українські порти вздовж Дунаю є об’єктами регулярних атак з боку росіян з використанням дронів.

Наприклад, учора і сьогодні ми обговорювали питання, що Туреччина, Румунія і Болгарія планують розпочати протимінну операцію. По суті, це означає, що військово-морські сили трьох країн подбають про те, щоб у наших водах не було морських мін, що може сприяти безпеці експорту зерна з України через Босфор і далі.

Ми обговорюємо це вже близько двох місяців, і ідея полягає в тому, щоб мати мінні тральники. Це менші кораблі, які шукають і знищують міни. У них буде необхідний супровід, щоб операція була безпечною.

Ми хочемо почати цю операцію якомога швидше. Але нам ще належить внести деякі корективи в угоду між трьома прибережними державами, які є членами Альянсу. Тому, щойно ми будемо готові, то військово-морські сили дуже швидко зможуть реалізувати це політичне рішення про проведення цієї операції.

— Напевно сухопутні маршрути вже досліджені. Йде експорт через річку Дунай. Але експорт суходолом, залізницею сповільнить вивезення зерна. Українські порти вздовж Дунаю є об’єктами регулярних атак з боку росіян з використанням дронів. За підсумками засідання “Рамштайн-16” міністр оборони США заявив, що Болгарія може відправити в Україну деякі компоненти зенітно-ракетної системи С-300. Це правда? І чи може це означати, що в майбутньому ваша система ППО може бути замінена якоюсь американською системою, а Україна може отримати вашу?

— У майбутньому це дуже ймовірно, але не в найближчому майбутньому, тому що це дуже дорогі системи. Тож ми, як і раніше, будемо покладатися на комплекси ППО С-300.

Болгарський парламент проголосував за надання ракет і зараз нам потрібно виконати це рішення. Ці ракети потребують деяких технічних робіт, які неможливо виконати в Болгарії. Але передбачається, що Україна сама або в партнерстві з іншими союзниками зможе зробити ці ракети придатними для використання в цілях протиповітряної оборони.

— Чи вважаєте ви, що підтримка України з боку Болгарії є стійкою? У вашій країні, в парламенті є різні думки? Чи може в Болгарії бути ситуація, як у Словаччині, де на виборах перемогла проросійська партія?

— Ні, не зараз. Після виборів, які відбулися в Болгарії на початку квітня цього року, партії, що підтримують Україну, мають досить суттєву більшість. Цього достатньо. І парламент уже проголосував кілька разів, включно з декларацією на підтримку України. Те саме і з кабінетом міністрів: наш кабінет підготував і наш прем’єр-міністр підписав спільну декларацію з президентом Зеленським у липні під час його візиту до Софії.

У нас є дуже чітке розуміння, що підтримка України — це не тільки моральний обов’язок, це відповідає нашим стратегічним інтересам, і ми дуже послідовні в цьому відношенні.

Що стосується політичної нестабільності, то все може трапитися. Тому я не можу обіцяти, що нинішній стан буде через два роки. Але наразі підтримка України спирається на значну більшість у парламенті.

— Ми знаємо, що Болгарія вже передала Україні багато зброї. Чи варто нам очікувати подальших постачань? Чи є у вас якісь табу для України в постачанні зброї?

— Ні, у нас є система експортного контролю, заснована на правилах Європейського Союзу. Вона працює досить добре, і Болгарія експортує зброю, вироблену в Болгарії. Насамперед ми постачаємо боєприпаси, які необхідні та дуже швидко використовуються Збройними силами України. В одних випадках боєприпаси можуть надходити безпосередньо в Україну. В інших — вони йдуть на поповнення запасів інших союзників, які постачають Україні боєприпаси.

Болгарія — один із найбільших виробників боєприпасів радянських стандартів, а саме 122-міліметрових снарядів, 152-міліметрових снарядів і деяких інших.

— А як щодо табу?

— Я не бачу обмежень щодо того, що виробляється в Болгарії. У нас немає жодних юридичних обмежень або режимів контролю, які створювали б перешкоди для їхнього експорту в Україну. Взагалі-то наш кабінет [міністрів] заохочує компанії продавати зброю напряму Україні. Але великі компанії часто працюють з якимись посередниками, у них дуже добре налагоджені канали. І якщо вони вважають за краще використовувати напрацьовані канали — це нормально, вони можуть використовувати встановлені канали. Якщо вони захочуть продавати напряму, їм буде дозволено це зробити.

Читайте також: Майбутнє цивілізованого світу пов’язане з підтримкою України: інтерв’ю з членкинею української делегації в ПАРЄ Єлизаветою Ясько

Прямий ефір