Майбутнє цивілізованого світу пов’язане з підтримкою України: інтерв’ю з членкинею української делегації в ПАРЄ Єлизаветою Ясько

Єлизавета Ясько. Фото: uatv.ua

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) голос України звучить потужно. Але розслаблятися не варто, бо є ще окремі представники політикуму, які оперують російськими наративами. Проте більшість цивілізованого світу — на боці України, і підтримка України не припиниться. Про це на полях осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, що проходить у Страсбурзі, в інтерв’ю телеканалу FREEДOM розповіла Єлизавета Ясько, членкиня української делегації в ПАРЄ.

Ведучий — Олег Борисов.

— На осінній сесії ПАРЄ має голосуватися багато резолюцій на користь України. А наскільки зараз потужний голос самої України в Парламентській асамблеї Ради Європи, наскільки ви відчуваєте підтримку від європейських партнерів?

— Гадаю, що підтримка абсолютна. З моменту початку повномасштабної агресії Росії проти України підтримка не знижується.

І в нас, української делегації, зберігається унікальна можливість говорити, пояснювати, доводити. У нас майже абсолютні можливості.

Тим не менш, не треба бути теж наївними, тому що в ПАРЄ є багато різних депутатів, представників різних старих і нових партій, дуже лівих, дуже правих, радикальних або не дуже, які у відкриту або не у відкриту люблять ідею російського імперіалізму.

— З огляду на війну в Ізраїлі, що почалася, йде багато російських наративів про те, що, мовляв, світ тепер зосередиться тільки на Ізраїлі й послабить підтримку України. Чи можна сказати, що це буде так? Або ж світ може допомагати відвойовувати демократію й Україні, й Ізраїлю?

— Світ має захищати свою демократію, Захід має захищати свою демократію. Проблема Заходу в тому, що дуже багато років ніхто не вважав, що існують серйозні небезпеки для демократії. А зараз це відбувається не тільки в Ізраїлі, в Україні, це відбувається і всередині держав.

Наприклад, я беру участь у дебатах на тему шпигунів і програм проти шпигунства, які діють у різних країнах Європи. Але хотілося б, щоб не тільки ловили шпигунів (хоча ми не бачимо великого прогресу в цьому процесі), а щоб так само розслідували, наприклад, як фінансуються різні політичні рухи в європейських країнах. Дуже багато фінансуються з незрозумілих джерел, а дуже багато отримують російські гроші. І де розслідування, де інструменти, щоб протидіяти цьому? Про це все ми говоримо.

Якщо подивитися на теми, які сьогодні обговорюються в ПАРЄ, ще два роки тому такого не було. Два роки тому були зовсім інші настрої, інший розклад політичних сил.

Але нам [українській делегації] не можна розслаблятися, тому що все змінюється, хтось приходить, хтось іде. Якщо ми розслабимося, вирішимо, що тут нас усі підтримують, то хтось скористається цим моментом проти нас.

— Зараз у Європі почався період виборів. Ось, у Словаччині відбулися парламентські вибори. В інших країнах відбуватимуться виборчі процеси. Наступного року відбудуться вибори у США. Наскільки реальна небезпека, що вектор допомоги Україні може змінитися після виборів?

— Я не вірю, що допомога Україні припиниться. Я вважаю, що цивілізований світ давно визначився зі своїм майбутнім. Це обов’язково пов’язано з підтримкою України.

Але проблема в тому, що в цих країнах є свої проблеми. І Росія не спить, Росія вважає, що вона все одно може нас усіх придушити, використовуючи, зокрема, вибори в різних країнах, Росія намагається підірвати підвалини в цих країнах.

Я впевнена, що глобально це нічого не змінить, але це відтягує момент перемоги. І кажу про перемогу, маючи на увазі не тільки звільнення наших територій, а перемогу — коли агресор не матиме можливостей знову вести війну й агресію. Для цього, нам потрібно реформувати всі міжнародні інституції, щоб був спеціальний трибунал щодо російської агресії проти України. Нам потрібно, щоб усі ці справи розглядалися.

Ось, Бельгія вперше заявила, що готова передавати заморожені російські активи на потреби України, як у безпекових питаннях, так і на відновлення. Це все воно дуже важливо. Але все це має відбуватися набагато швидше.

— Росія вливає мільярди доларів в інформаційну пропаганду з викривленням фактів. Наскільки важливо, щоб голос України звучав якомога більше, на різних інформаційних майданчиках? Наприклад, як в імпровізованій студії в Раді Європи, в якій ми з вами спілкуємося.

— Скрізь важливо. Але добре, що тут, у ПАРЄ, є ми, українці. А є місця, наприклад, африканські, латиноамериканські, азійські країни, де українців мало, де мало представників нашої дипломатії. У нас не скрізь є посольства. Зараз ми працюємо над тим, щоб відкривати більше наших дипломатичних можливостей. На це потрібні ресурси, на це потрібні фінанси, на це потрібні люди та час. Ми ж розуміємо, що це за день не відбудеться.

Така наша з вами доля, що ми, українці, маємо все відбудовувати самі, і не чекати, коли хтось за нас це зробить.

Тобто роботи дуже багато. І кожен українець, який зараз захищає нашу державу в той чи інший спосіб, на якомусь із фронтів, зі зброєю, з інформаційною діяльністю, з дипломатичною діяльністю, — не повинен зупинятися завтра. Те, що ми зробили сьогодні, це прекрасно. Учора — теж добре. Але якщо ми зупинимося завтра, то ворог буде тільки чекати цього моменту.

Тому якщо в нас немає ресурсів, нам потрібно їх шукати. Якщо в нас не вистачає людей або ми всі втомилися, нам потрібно шукати можливості підтримувати одне одного, продовжувати цю діяльність. Тому що в цьому сенс майбутнього, як нашого українського суспільства, так і європейської спільноти.

Читайте також: У Раді Європи презентували картину “Надія на Україну” (ВІДЕО)

Прямий ефір