Громадян, які виїхали в РФ, не чекають: кого Кремль записав у вороги (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

“Батьківщина не може погрожувати” людям, які виїхали з Росії, заявив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков. Мовляв, росіянам, які виїхали з країни після початку повномасштабного вторгнення Росії до України, нічого не загрожує після повернення на батьківщину. Ось тільки менше місяця тому — 11 вересня 2023 року — він же сказав, що для тих, хто став ворогами, навряд чи знайдеться місце на батьківщині. Кого Кремль записав у вороги, розбиралися журналісти FREEДОМ.

Голова російської Держдуми В’ячеслав Володін заявив, що “релокантам”, які виїхали з Росії та підтримували Україну, краще не повертатися назад. Ще в червні 2023 року Володін закликав росіян, що поїхали, повернутися в країну. Тепер же запропонував подумати, де розміщувати опозиційно налаштованих громадян Росії.

“Той, хто виїхав з країни і зробив підлі вчинки, радіючи пострілам по території Російської Федерації, він повинен усвідомлювати, що на нього тут не тільки не чекають, а й якщо він приїде сюди, Магадан йому забезпечений”, — сказав Володін на пленарному засіданні Держдуми.

Ця заява образила губернатора Магаданської області. Образився політик не за співвітчизників, яких позбавили права на особисту думку та громадянську позицію, а за підзвітну територію.

“Колима не приймає людей підлих, не приймає зрадників. І ці стереотипи чи кліше, старі кліше, яких давно час позбутися, тим більше, ці кліше від “релокантів” минулого. Вони, на жаль, мають місце. Але їх треба позбуватися, причому позбавлятися всім, не тільки нам”, — заявив Сергій Носов, губернатор Магаданської області.

На зустрічі з вчителями Носов доповів про небувалі успіхи у розвитку регіону “за дорученням президента та уряду”. І зрадники їм на Колимі не потрібні, сказав губернатор. Для демократичного світу такі заяви політиків є неприпустимими. Для Росії норма, кажуть експерти.

“Залякування росіян продовжується, пропаганда не зупиняючись, у постійному режимі доноситься з усіх прасок для громадян Росії. “Релоканти” — вони, безумовно, як кістка в горлі, владі Росії необхідно повністю контролювати уми громадян, вони намагаються мінімізувати свої ризики”, — сказав Андрій Сидельников, лідер міжнародного руху “Говорите громче!”.

Кремль прагне запобігти поверненню в країну тих, хто потенційно може вплинути на настрої росіян. Будь-яке вільнодумство — абсолютно неприйнятне і навіть смертельно для Кремля.

“Їм треба вижити максимум протидії, і всі кроки, які робить російська влада останніми роками, націлені на це. Думаю не варто нагадувати, що, як мінімум, останні 10-11 років з третього незаконного терміну Путіна жодного дозвільного закону не було прийнято в країні”, — додав Сидельников.

Після оголошення у Росії у вересні 2022 року так званої часткової мобілізації країну залишили сотні тисяч російських громадян. За даними Forbes, із Росії виїхали від 600 тис. до 1 млн осіб. Це найбільша хвиля еміграції з часу розпаду СРСР.

Прямий ефір