Страх загинути і небажання вбивати: чому російські військові все частіше потрапляють за ґрати (ВІДЕО)

Російський окупант. Фото: gur.gov.ua

У 2023 році в РФ різко зросла кількість засуджених військових. “Медиазона” повідомляє, що найбільше вироків російські гарнізонні суди винесли за статтею про самовільне залишення частини в період мобілізації. Станом на липень поточного року в російські суди надійшло понад дві тисячі справ за цією статтею — удвічі більше, ніж за весь 2022 рік, інформує FREEДОМ.

Лідери серед регіонів за кількістю розглянутих справ — Московська і Ростовська області.

“У Ростовській області близько 40 частин і це практично прикордонна територія, тому там досить багато відразу на місці розглядається справ. І всі справи з окупованих територій переводяться теж на територію Росії, потрапляють у Ростовську, Московську області, щоб там далі розглядалися. За останній час у нашому проєкті спостерігаємо збільшення кількості таких справ, оскільки звертаються люди, які хочуть дезертирувати з армії Росії, не хочуть служити, вбивати”, — розповіла керівниця відділу допомоги й евакуації проєкту “Идите лесом” Дар’я Берг.

Головна причина втеч військовослужбовців, як зазначають правозахисники, страх загинути на війні проти України та небажання воювати. Але в суді військові найчастіше посилаються на інші причини.

“Люди бояться, що це ускладнить їхню справу, що до неї додадуть ще справу про дискредитацію армії або якусь подібну статтю, тому всі посилаються на неможливість служити з якихось інших обставин, і ніколи не згадують свою антивійськову позицію, адже це просто збільшить термін їхнього перебування у в’язниці”, — зазначає Дар’я Берг.

У 2023 році щонайменше 147 російських військових були засуджені за вбивства поза зонами бойових дій. До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну таких справ було на порядок менше: у 2020 засудили 14 військових, у 2021 році — 21, а у 2022-му до судів надійшло 15 кримінальних справ про вбивства.

“Ці справи пов’язані з тим що, це якісь побутові конфлікти. Або вони щось не визначили з товаришами по службі. Або з якимись мирними жителями щось не поділили, це можуть бути як жителі на окупованих територіях України, так і жителі тих же прикордонних районів РФ — там теж бувають сварки та інші історії. Природно, зростання це було цілком очікуваним”, — сказав заступник головного редактора видання “Верстка” Олексій Левченко.

Дані розслідувань вказують на те, що російські військові найчастіше вбивали людей у стані алкогольного сп’яніння. Водночас військовослужбовцям, які брали участь у війні проти України, пом’якшують строки, навіть якщо справа йде про умисне вбивство людини.

“Суди отримують настанову йти назустріч людям, які йдуть в армію, у такий спосіб мотивуючи тих, хто вже отримав терміни, або тих, хто перебуває під арештом і кому загрожує ув’язнення. Щоб у них була мотивація записуватися до лав збройних сил. Добре відомо, що одне з основних джерел поповнення російської армії за останній рік — це “зеки”, як в армії, так і ПВК “Вагнер”. Тому виникають такі ось абсурдні вироки”, — каже Левченко.

Було також зафіксовано безліч ДТП за участю військовослужбовців у нетверезому стані. “Верстка” підрахувала, що 2023 року військові суди в прикордонних, південних регіонах і в тимчасово окупованому Криму отримали понад 2,5 тис. протоколів про порушення правил дорожнього руху.

Читайте також: Російські солдати все частіше потрапляють за ґрати: про масштаби проблеми розповів Левченко

Прямий ефір