Вихід РФ із договору про заборону ядерних випробувань — це інформаційна кампанія — думка експерта

Олексій Їжак. Фото: radiosvoboda.org

Заяви Кремля про готовність вийти з договору про заборону ядерних випробувань є інформаційною кампанією та спробою ескалації. Таку думку сьогодні, 12 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень, експерт з питань міжнародної безпеки Олексій Їжак.

“У принципі, поки що це політика, це спроба ескалувати там, де ескалувати безпечно. І ось ці хвилі ескалації, які Росія проводила, починаючи з цієї фази війни, вони були дедалі менш визначеними і дедалі більш розпливчастими, і дедалі менш витратними для Росії. Тобто вони завжди шукали щось таке, щоб нічого не треба було робити, і нічого конкретно й не демонстрували. Тому такі речі, як вихід із договору, вони нічого прямо не означають”, — сказав експерт. 

Їжак зазначив, що наразі майже всі ядерні країни припинили випробування.

“Просто вони політично вирішили цього не робити, це не потрібно. Проводять випробування тільки маргінали, такі як Північна Корея, і, можливо, Іран, якщо він вирішить пограти в ці ігри”, — сказав він.

Водночас Росія почала активно натякати, що їй можуть знадобитися випробування ядерної зброї.

“Сенс у тому, що в принципі для безпечного підтримання арсеналів, які є, навіть якщо вони скорочуються, для їхнього безпечного підтримання потрібно іноді випробовувати цю ядерну зброю для того, щоб перевірити, в якому вона стані… Береться боєприпас зі складу і перевіряється, наскільки він працює. І Росія каже, що нові типи ядерної зброї, які вона робить для всіх нових диво-озброєнь, що вони, можливо, теж потребуватимуть випробувань”, — зазначив Їжак.

При цьому він наголосив, що провідні країни світу обходяться комп’ютерним моделюванням і випробуваннями ядерної речовини, які не мають великого виходу ядерної енергії.

“А Росія час від часу заявляє, що їй цього мало і що їй, можливо, доведеться повернутися. Але поки що те, що вони зробили, вони просто натякнули на те, що вони можуть колись у майбутньому провести ядерні випробування… У принципі, це, можливо, когось напружило. Але я вважаю, що без практичних дій це все можна сприймати як інформаційну кампанію”, — сказав Їжак.

Він також пояснив, що випробування російської ракети “Буревісник” не можна вважати випробуванням ядерної зброї, оскільки в цьому разі йдеться саме про засіб доставки ядерної зброї.

Читайте також: “Літаючий Чорнобиль”: чому випробування російського “Буревісника” — екологічний злочин, розповів Їжак

Нагадаємо, раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія нібито провела успішні випробування експериментальної крилатої ракети з ядерною силовою установкою, і попередив, що Державна дума РФ може відкликати ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань.

Прямий ефір