“Літаючий Чорнобиль”: чому випробування російського “Буревісника” — екологічний злочин, розповів Їжак

Ракета "Буревісник" у проєкті російських розробників. Фото: defence-ua.com

Випробування російської ракети з ядерним двигуном “Буревісник” є екологічним злочином. Таку думку сьогодні, 12 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень, експерт з питань міжнародної безпеки Олексій Їжак.

“Щодо “Буревісника” діють екологічні норми, тому що така ідея, як “Буревісник”, — це означає ядерний реактор на відкритому повітрі, без жодних засобів захисту з відкритими контурами, прямо через активну зону проходить повітря, нагрівається й створює реактивний струмінь. Тобто це летючий Чорнобиль, летюча катастрофа. Ось як у Чорнобилі відбулося відкриття реактора та радіація вирвалася назовні… Радіація — не вибух, а радіація. Точно так само ось цей “Буревісник” — такий маленький Чорнобиль, де радіація постійно виривається назовні для того, щоб створити рух цієї крилатої ракети. Це екологічна велика проблема. Формально так, вони можуть це випробовувати, якщо їм не шкода власну природу, якщо їм не шкода природу взагалі Арктики й північної Європи”, — сказав Їжак.

Він назвав проєкт “абсолютно божевільним”. Експерт нагадав, що такі проєкти розробляли в 60-70-ті роки і в Радянському Союзі, і в Сполучених Штатах Америки.

“Стало зрозуміло, що надто це як зброя незручно, воно непрактично, воно дуже шкідливе для екології. Тобто не треба цим займатися, легше зробити щось інше. Але от коли Росія це все проводить, жодного разу ніхто не підтвердив, щоб воно пролетіло туди, куди потрібно. Це означає, що не проведено жодних реальних випробувань на реальну дальність. І все це просто максимум демонстрації невеликого ядерного реактора на відкритому повітрі. Ось ці демонстрації — так, можна зафіксувати, що є вихід радіації, але це не вибух, а просто в чистому вигляді екологічний злочин”, — сказав Їжак.

Він зазначив, що закінчити проєкт “Буревісник” в умовах санкцій Росія могла завдяки “Росатому”.

“Працює “Росатом”, який робить реактори. На “Росатом” санкції не поширюються, навіть попри те, що вони допомагають окупувати Запорізьку атомну станцію. Їх поступово виключають зі світових кооперацій, але, з усім тим, “Росатом” не ізольований… На тлі їхніх витрат і доходів такі ось екологічні злочини не такі вже й обтяжливі у фінансовому плані. Тому Кремль сказав — вони роблять. Санкцій немає, ось так і виходить”, — підкреслив Їжак.

Читайте також: “Буревісник” як символ ядерного шантажу РФ: експерти коментують атомні загрози Росії

Нагадаємо, раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія нібито провела успішні випробування експериментальної крилатої ракети з ядерною силовою установкою, і попередив, що Державна дума РФ може відкликати ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань.

Прямий ефір