Російські солдати все частіше потрапляють за ґрати: про масштаби проблеми розповів Левченко

Олексій Левченко. Скріншот: uatv.ua

Російські військові все частіше потрапляють за ґрати й ці випадки стосуються саме представників регулярної армії, а не “вагнерівців”. Про це сьогодні, 12 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник головного редактора російського видання “Верстка” Олексій Левченко.

“Тут статистика досить зрозуміла — це не “вагнерівці”, це солдати регулярних військ, тому що саме цих солдатів судять гарнізонні суди. “Вагнерівці” окремо абсолютно існують і до них застосовують зовсім інші методи впливу. Що стосується конкретних злочинів, то там ідеться не тільки про злочини на окупованих територіях, а й в прикордонних російських районах. Скрізь, де масово дислоковані російські війська, зростає кількість злочинів просто тому, що там велика маса солдатів перебуває”, — сказав він.

За словами Левченка, поки що до кінця не зрозумілі масштаби проблем, з якими зіткнеться російське суспільство після повернення солдатів з українського фронту. Незрозуміло, скільки людей повернеться, коли і скільки ще потрапить на війну проти України.

“Але так чи інакше, це будуть не тільки кримінальні проблеми. Це, найімовірніше, будуть проблеми, пов’язані зі зростанням насильства в сім’ях, це будуть проблеми, пов’язані з невлаштованістю, якоюсь реалізацією. Навряд чи навіть є такий ресурс психологічної підтримки на сьогодні, який може цю проблему вирішити”, — сказав журналіст.

Левченко додав, що в армії РФ фіксується більше випадків дезертирства.

“І дезертирство зростатиме, тому що не відбувається жодної ротації, солдати втомилися, війна зайшла в глухий кут, тобто жодного просування немає, жодних змін немає, за що воюють — незрозуміло, що вони там роблять — незрозуміло. Тому люди втомлюватимуться, зростатимуть конфлікти, наростатимуть складнощі. У Першу світову війну люди цілими дивізіями йшли з фронту. Тут ми поки що такого не бачимо, але не виключено, що це теж буде більш масштабно”, — прогнозує він.

Читайте також: Очікується ще більший сплеск побутового насильства та злочинності, — правозахисниця про повернення росіян з фронту

Як повідомлялося, 27 росіян були вбиті російськими ж солдатами, які повернулися з війни проти України. Це — тільки відомі й доведені випадки. І таких стає дедалі більше. Кремль вважає за краще ці факти не помічати. Президент РФ Путін неодноразово нагороджував кримінальних злочинців державними орденами та медалями. 

Прямий ефір