Політика Російської Федерації — перевиховати українських дітей і забрати їх у свою армію, — Кравчук

Євгенія Кравчук. Фото: sluga-narodu.com

Україні вдалося повернути 386 дітей, викрадених РФ, у списках залишається близько 20 тис., і це тільки за офіційними даними. Повертати дітей дуже складно, адже розселяють їх по всій території РФ, змінюють їм імена і всіляко намагаються налаштувати їх проти України. Усе це робиться для того, щоб перевиховати маленьких українців і забрати їх в армію РФ. Таку думку сьогодні, 11 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила голова Комітету культури, науки, освіти та медіа Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Євгенія Кравчук.

“Тільки 386 дітей вдалося повернути. А в списку близько 20 тис. Це тільки те, хто проходить за офіційними документами. Якщо це діти, у яких є хоча б один із батьків або опікуни, то їх простіше з документами забрати. А ось ті діти, які сироти і в них немає нікого з рідних, то в цьому випадку це найскладніша ситуація — росіяни відмовляються дітей повернути державі Україна”, — сказала вона.

Російська Федерація робить усе можливе для того, щоб перевиховати дітей і направити їх проти України, вважає Кравчук.

“Росіяни змінюють імена, прізвища. Змінивши одну букву — це вже інша дитина. Просто вражає географія, куди забирають цих дітей, тому що є ті, кого відвезли на Сахалін. Це просто схоже на те, як робила Османська імперія яничар із дітей українських, коли набіги робили, і потім цих яничарів відправляли робити вже наступні набіги на українські села. Це політика Російської Федерації — перевиховати, сказати, що українців немає і забрати цих дітей в армію”, — резюмувала вона.

Читайте також: Питання депортації Росією українських дітей стоїть на порядку денному сесії ПАРЄ — включення зі Страсбурга

Допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому можете і ви. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею — уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір