Перспективи постачання Україні систем ППО і далекобійних ракет Taurus за підсумками “Рамштайн-16” оцінив військовий експерт

Владислав Селезньов. Фото: investigator.org.ua

Україна очікує від 16-ї зустрічі у форматі “Рамштайн” надання засобів протиповітряної оборони для захисту енергетичної інфраструктури. Про це сьогодні, 11 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт Владислав Селезньов.

“Що ж очікує українська сторона? Це, безумовно, засоби протиповітряної оборони, тому що рівно рік тому, 10 жовтня, Російська Федерація почала масштабні ракетні та дронові атаки на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури нашої країни. Тривали ці атаки практично всю осінь і всю зиму. І ми пам’ятаємо, з якими складнощами зіткнулася Україна. Це і блекаут, це і відсутність електрики, тепла, і стабільного зв’язку в різних регіонах нашої країни. Безумовно, такий формат цілком імовірний і цього року, адже Путін особисто переконався в тому, що така тактика досить дієва”, — сказав він.

Експерт підкреслив, що російські окупанти не мають серйозних надбань у рамках ведення бойових дій, армія РФ не здатна зламати опір українських Сил оборони. При цьому росіяни обстрілюють мирних громадян України, які не можуть чинити опір.

“Тому очевидно, що нам вкрай важливий кейс системи протиповітряної оборони. І в принципі, хороші новини ми вже чуємо. Мільярдний пакет військово-технічної допомоги від уряду Німеччини вже містить щонайменше одну систему Patriot, ідеться і про системи ППО типу NASAMS, про Gepard, які на тактичному рівні вельми добре зарекомендували себе в рамках російсько-української війни. Безумовно, ми очікуємо військово-технічного пакета допомоги від наших американських партнерів. Та й інші країни навряд чи залишаться осторонь, адже очевидно, що війна такого рівня інтенсивності передбачає величезні витрати, зокрема й боєприпасів. Тому, думаю, йтиметься, зокрема, і про ці складові, які необхідні для дій українських Сил оборони”, — сказав Селезньов.

Він також констатував, що в анонсованому пакеті допомоги від Німеччини не йдеться про надання Україні далекобійних ракет Taurus.

“Очевидно, що, найімовірніше, таких угод не буде досягнуто… Фактично сама зустріч міністрів оборони країн, що входять до клубу “Рамштайн”, певною мірою являє собою церемоніал. Усі технічні питання узгоджуються напередодні цієї зустрічі… Саме під час безпосередньо зустрічі міністрів оборони країн клубу “Рамштайн” уже буде просто зафіксовано ті положення, ті узгодження, які протягом досить тривалого часу опрацьовувалися відповідними технічними групами. І якщо наразі в публічній площині не йдеться про передачу хоча б кількох десятків Taurus, то, скоріш за все, під час 16-го “Рамштайн” ми точно не отримаємо”, — сказав експерт.

Читайте також: 16-та зустріч у форматі “Рамштайн” — чого очікувати від рішень партнерів України: деталі з Брюсселя (ВІДЕО)

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 11 жовтня прибув до штаб-квартири Організації Північноатлантичного договору (НАТО) у Брюссель, де відбувається 16-те засідання Контактної групи у форматі “Рамштайн”.

Прямий ефір