Понад 90% ймовірності, що армія Ізраїлю зайде в сектор Гази, щоб знищити об’єкти, недоступні з повітря, — Шейтельман

Михайло Шейтельман. Скріншот: uatv.ua

Армія Ізраїлю планує здійснити сухопутну атаку на сектор Гази, щоб знищити ті об’єкти, які не доступні з повітря. “Хезболла”, а також Іран, можуть по-різному відреагувати на такий сценарій, і від цього залежатиме весь перебіг війни. Таку думку сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман.

“Сценаріїв насправді кілька. Є сценарій більш м’який і більш жорсткий. Ізраїль мобілізував 300 тис. осіб за останні три дні. Уся ізраїльська армія на момент початку війни — це 160 тис. особового складу. Усього весь мобілізаційний резерв ізраїльської армії — 450 тис. Ізраїль підготувався до найсерйознішої війни за останні 50 років. Рішення Кабінету безпеки Ізраїлю, яке ухвалено в суботу та неділю, полягало в тому, що буде саме сухопутна атака на сектор Гази, це означає, що війська ізраїльські зайдуть у забудову. Тому що дійсно авіаударами всіх не знищити. Понад 90% ймовірності, що вони туди зайдуть, щоб знищувати якісь об’єкти, недоступні з повітря. Там є система підземних тунелів”, — сказав він.

Воєнізована ліванська шиїтська організація і політична партія, яка виступає за створення в Лівані ісламської держави за зразком Ірану — “Хезболла” — може вступити у війну з півночі. Тоді воєнні дії затягнуться на кілька місяців, вважає експерт.

“Коли армія Ізраїлю зайде, чи почне повномасштабну війну “Хезболла”, яка на півночі Ізраїлю, у Лівані та Сирії стоїть? Сьогодні вже з Лівану проникли четверо бойовиків “Хезболли” на територію Ізраїлю. Троє з них на цей час знищені. Одного поки що немає, але там важкі бої. “Хезболла” обіцяла, що якщо буде сухопутна операція Ізраїлю, вона вступить у війну повномасштабно. А “Хезболла” — це організація, яка повністю фінансується, озброюється, навчається Іраном. І вийде, що на півдні Ізраїлю воює Росія в особі ХАМАСу, а на півночі — “Хезболла” в особі Ірану. Якщо обмежиться все тільки операцією Ізраїлю в Газі, то це питання кількох тижнів. Якщо ж вступить у війну “Хезболла”, то це може бути питання кількох місяців”, — сказав він.

Вступ у війну Ірану також можливий, зазначив Шейтельман.

“Третя стадія, яка може теж статися — це вступ у війну самого Ірану. Це теж не виключено. Тому це може виявитися перестрілкою між Ізраїлем та Іраном. І в тих, і в інших є ракети, авіація. У них немає спільного кордону, в Ізраїлю з Іраном, але це теж можливо”, — підсумував він.

Читайте також: Поняття ХАМАС найближчим часом просто зникне з ужитку, — Ягун

Нагадаємо, раніше головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович погодився з тим, що раптовий напад терористів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня є одним із найбільших провалів ізраїльської розвідки від часів війни Судного дня 1973 року, тобто за останні 50 років. А також заявив, що Кремль і ХАМАС схожі як усі терористи, у них просто різні можливості.

Прямий ефір