Росія точно знала про плани ХАМАС щодо вторгнення в Ізраїль — розбір від Рейтеровича

Сергій Лавров і лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія, вересень 2022 року. Фото: МІД РФ

РФ точно знала про плани ХАМАС розв’язати повноцінну війну з Ізраїлем і навіть брала участь у тренуваннях бойовиків. Про це сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Ігор Рейтерович.

“Я думаю, що Росія точно знала про те, що планується якась масштабна акція. Можливо, вони не знали дати, оскільки ця дата стала сюрпризом і для багатьох країн узагалі в регіоні, і для тих, хто мав навіть якийсь стосунок до ХАМАСу або, скажімо так, підтримував із ХАМАСом досить тісні стосунки… Тому Росія, скоріш за все, точно знала, що готується якась акція. Це навіть складно назвати провокацією, тому що це дійсно повноцінна війна. І я думаю, що Росія в цьому безпосередньо брала певну участь з точки зору підготовки цих же терористів. Вже є інформація про те, що представники російських приватних військових компаній брали участь у тренуванні цих бойовиків. Плюс Росія точно передавала зброю, яка, найімовірніше, напряму потрапляла ХАМАСу, тобто не через якісь треті руки”, — сказав політолог.

Він нагадав, що представники ХАМАСу в перший же день нападу на Ізраїль зняли велику кількість роликів, у яких показали цю допомогу з боку Росії, зокрема й російські ракетні комплекси “Корнет”.

“Але є ж ще один дуже важливий момент. Є фотографій маса, і був цей факт, коли Лавров безпосередньо зустрічався з лідерами ХАМАСу в Москві. Тобто Росія не визнає цю організацію терористичною. І зрозуміло, що Ізраїль після закінчення війни, яка досить довго буде з цією терористичною організацією, мені здається, повинен, просто змушений буде переглянути своє позиціювання, зокрема в контексті взаємовідносин із РФ”, — вважає Рейтерович.

За його словами, позиція прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху була пов’язана з тим, що в самому Ізраїлі є велика російськомовна громада — це вихідці саме з Російської Федерації, які мають значний вплив на політичні розклади.

“Вони не підтримують, зрозуміло, Україну, вони займають таку, знаєте, досить проросійську позицію. І він намагався грати на цих настроях, тому що це йому політично було вигідно. Але ось ці події насправді показали, хто чого вартий, і хто насправді яку позицію займає. Тобто максимальна підтримка з боку України і на рівні заяв, і на рівні реакції просто громадян, які максимально висловлювали підтримку Ізраїлю і робили це масово, скажімо так. І абсолютно діаметрально протилежна реакція росіян, які відверто раділи й потішалися з того, що відбувається в Ізраїлі”, — сказав політолог.

Він переконаний, що після закінчення війни та після певних внутрішньополітичних змін в Ізраїлі внаслідок цього конфлікту будуть змушені переглянути стосунки з РФ, яка зацікавлена в максимальній дестабілізації ситуації в цій країні.

“Ну, і переглянути, звичайно, на цьому тлі взаємини з Україною. Вони у нас нормальні з дипломатичної точки зору. Але мені здається, що зараз вони мають стати набагато тіснішими, оскільки ми протистоїмо, ну, однаковому ворогу, просто, що називається, по-різному. Але суть від цього не змінюється – що терористи ХАМАСу, що терористи у РФ”, — наголосив Рейтерович.

Читайте також: Глобальну систему безпеки порушено Путіним — аналіз у контексті Ізраїлю (ВІДЕО)

Нагадаємо, на думку директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса, Росія безпосередньо залучена до конфлікту ХАМАС та Ізраїлю, адже, зокрема, заздалегідь підготувала інформаційні вкиди, які поширюють російські пропагандисти.

Прямий ефір