Гарантії безпеки: як Токіо підтримує Київ (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Японія може передати Україні системи захисту від безпілотників цієї зими, пишуть японські ЗМІ. Системи допоможуть захистити енергетичну та зернову інфраструктуру України. Японія стала четвертою державою після США, Великої Британії та Канади, з якою Україна розпочала переговори про гарантії безпеки, повідомляють в Офісі президента України, передає FREEДОМ.

Складовою гарантій безпеки є допомога в економічному відновленні. Про це йдеться у заяві Офісу президента за підсумками першого раунду переговорів між Японією та Україною. До угоди також будуть включені конкретні деталі співробітництва у сфері безпеки та не летальної допомоги.

“Початок двосторонніх консультацій із Японією є не лише підтвердженням нашого стратегічного партнерства, а й демонстрацією глобальної підтримки України, яка виходить далеко за межі Європи та Північної Америки. Символічно, що двосторонні переговори щодо гарантій безпеки Японія розпочала з Україною саме під час свого головування у G7”, — заявив Ігор Жовква, заступник керівника Офісу президента України.

Ці двосторонні гарантії є продовженням значної не летальної, гуманітарної та фінансової допомоги, яку Японія надає Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії. Токіо зобов’язався надати Києву фінансову та гуманітарну допомогу на загальну суму майже 7 млрд доларів. Також Токіо ввів санкції проти Путіна та його наближених.

“Японія активно надає допомогу Україні, водночас запроваджуючи санкції проти Росії. Ми продовжимо ці зусилля у тісній співпраці з міжнародною спільнотою”, сказав Хірокадзу Мацуно, генеральний секретар Кабінету міністрів Японії під час брифінгу.

4 жовтня прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда провів телефонні переговори з президентом США Джо Байденом, прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, канцлером Німеччини Олафом Шольцом та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Лідери обговорили постачання Україні боєприпасів та систем озброєнь. А також економічну підтримку для відновлення України. Загальний внесок Японії, за даними Кільського університету, становить 31 мільйон 700 тисяч доларів.

“Це не може зрівнятися з іншими країнами, які нам надавали допомогу. Японія це країна, яка має досить пацифістську Конституцію, отриману після Другої світової війни. І характер її військової допомоги дуже обмежений у цій Конституції. На сьогоднішній день правляча партія на чолі з прем’єр-міністром Фуміо Кісідою намагається змінити напрямок і взагалі цю політику обмежень як усередині країни, так і щодо України”, зазначила Наталія Плаксієнко-Бутирська, експерт із питань Східної Азії.

У Хіросімі на зустрічі лідерів G7 Кісіда пообіцяв українському президенту Володимиру Зеленському, що його уряд надасть 100 машин для ЗСУ. Однак майже через п’ять місяців, як пише видання Ніккей, була поставлена лише частина з них. Крім того, Японія має направити військові катери, щоб допомогти Україні захистити свої прибережні води. Також йдеться і про постачання ППО.

“У березні на японській виставці озброєнь DSEI представили нові лазерні системи для збивання дронів супротивника, тобто тих безпілотників, які Росія використовує для атак на українські міста. Ці системи поки що перебувають у стадії польових випробувань, але вони мають бути передані Україні без зволікання. Якщо Японія забажає, вона може обумовити, що ця технологія використовуватиметься тільки для захисту невійськових об’єктів”, сказав Джеймс Д. Дж. Браун, професор політології Темпльського університету.

За інформацією японського видання Ніккей, правляча Ліберально-демократична партія Японії готова переглянути принципи передачі летального озброєння, щоб дозволити постачання ширшого спектру військової техніки, в тому числі і для України.

Читайте також: Японія є ключовим партнером України в Азії: що Токіо може запропонувати Києву, розповіла експерт

Прямий ефір