Геополітичний альянс Росії, Ірану та Китаю: як працює “вісь зла” і наскільки далеко вона може зайти (ВІДЕО)

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу в Тегерані. Скріншот: reuters.com

Росія зацікавлена в глобальній дестабілізації ситуації на Близькому Сході. І її влаштовує те, що відбувається там після масштабного нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль. Такого висновку дійшли аналітики Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, інформує FREEДОМ.

“Масштаб операції ХАМАСу свідчить про її спланованість та значні організаційні зусилля, її реалізація без залучення потужних зовнішніх сил є малоймовірною. Однак відповідний досвід та інтерес у глобальній дестабілізації має РФ”, — повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки в Telegram.

За останні роки союз РФ з Іраном значно зміцнився, повідомляє Британська розвідка. Міжнародна ізоляція змусила Росію переорієнтувати свої зовнішньополітичні зусилля. Тепер одним із явних союзників Кремля став Іран. Військова допомога Тегерана Росії у війні проти України передбачає не лише сотні ударних безпілотників та артилерійських боєприпасів. Сторони досягли угоди про складання та виробництво цих БпЛА за ліцензією Ірану в Російській Федерації. Така співпраця вигідна для обох країн.

“Нещодавно Іран заявив, що Росія інвестувала в Іран 2,76 млрд дол. у 2022-2023 роках. Економічні зв’язки, найімовірніше, поглиблюватимуться, оскільки Росія прагне пом’якшити санкції”, — ідеться в повідомленні Міністерства оборони Великої Британії у Twitter.

На отриманні взаємних вигод і базується досить міцний союз Кремля з іншими подібними йому державами. У кожної з цих сторін є те, що потрібно іншим, кажуть політологи.

“У РФ практично безмежні природні ресурси, які можна постачати, досвід справжньої сучасної війни. В Ірану — багато “проксі”, багато різної зброї, зокрема відверто терористичної, і багатий досвід тероризму. У Китаю — надпотужна економіка, яка містить значний військовий потенціал і готова споживати ресурси РФ. Кожна з цих держав має власні “сфери”, і готова визнати їх за іншими учасниками. І найголовніше — вони бачать ворога в Заході й готові до цієї ворожнечі”, — написав у Facebook політолог Петро Олещук.

Росії вигідно, щоб атака на світовий порядок здійснювалася з різних сторін. На думку експертів, напад ХАМАС на Ізраїль — не самостійна операція, до цього безпосередньо причетний союзник Росії — Іран.

“Світовий порядок руйнується. Росії вигідно, щоб не вона одна була ізгоєм. І щоб атака на світовий порядок була з різних сторін. Зрозуміло, що ХАМАС не робив цього самостійно, і Іран до цього безпосередньо причетний. І спікери ХАМАСу прямо дякують Ірану за фінансову, військову, розвідувальну підтримку в здійсненні цієї операції”, — зауважив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данілов.

Саме тому “вісь зла”, в основі якої стоять Москва і Тегеран, є загрозою всьому світу. І вона, на думку політологів, працюватиме дедалі синхронніше, незалежно від того, чи хочуть це визнавати на Заході. І, як заявив президент України Володимир Зеленський, це зло може зайти настільки далеко, наскільки світ йому дозволить.

Читайте також: Допомога й Ізраїлю, й Україні: схвалити додаткове фінансування закликають конгресменів у Пентагоні

Нагадаємо, на думку директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса, Росія безпосередньо залучена до конфлікту ХАМАС та Ізраїлю, адже, зокрема, заздалегідь підготувала інформаційні вкиди, які поширюють російські пропагандисти.

Прямий ефір