Євросоюз і США не відвернуться від України через війну в Ізраїлі — заяви політиків (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: idemocracy.world

Терористичні атаки на Ізраїль мали світовий резонанс і стали головною темою міжнародної політики. Чи ризикує Україна залишитися без міжнародної допомоги через нові пріоритети для Європейського союзу та США, — дізнавався спеціальний кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.

Атаки на Ізраїль не вплинуть на позицію Європейського Союзу з питання російського вторгнення в Україну. Обсяг військової та фінансової допомоги не зменшиться. Про це сьогодні заявили представники Європейської комісії під час щоденного брифінгу.

“Я не думаю, щоб що-небудь могло якоюсь мірою вплинути на допомогу, яку Європейський Союз надає Україні. Це поза всяким сумнівом. Якщо ви чули виступ президентки Урсули Фон Дер Ляєн у суботу в Бордо, то вона підтвердила знову, що ми будемо підтримувати народ України стільки, скільки буде потрібно в конфлікті з Росією”, — заявив представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Відразу ж після терористичних атак єврочиновники висловили свою підтримку народу Ізраїлю.

“Беззахисні люди жорстоко і холоднокровно вбиті на вулицях. Ми твердо стоїмо на боці Ізраїлю та його народу. Сьогодні прапори ЄС та Ізраїлю майорять поруч”, — написала президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн у соцмережі X.

Через терористичні атаки на екстрену зустріч збираються міністри закордонних справ країн Європейського Союзу.

“Завтра скликаю екстрену нараду міністрів закордонних справ ЄС для розгляду ситуації в Ізраїлі та в регіоні”, — повідомив верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Борель 9 жовтня.

“Це термінова зустріч для того, щоб обговорити те, що сталося, і якою має бути відповідь Європейського Союзу. Я очікую, що міністри обговорять усі аспекти та весь контекст, який ми бачимо у світлі цього конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС. Звичайно, незалежно від цього, Росія намагається використати все, що відбувається в міжнародній сфері або щоб розпалити нестабільність, або щоб скористатися нею для посилення своєї кампанії проти України. Але це не означає, що увага Євросоюзу буде перефокусована від України”, — зауважив прессекретар Єврокомісії із закордонних справ Петер Стано.

“Це, безумовно, вигідно Росії й для російської агресії проти України. Це відвертає увагу світу”, — цитує видання Reuters президента Польщі Анджея Дуду.

Водночас США посилюють присутність свого флоту в східному Середземномор’ї та заявляють про повну підтримку Ізраїлю. Попри те, що головні союзники України — Європейський Союз і Сполучені Штати Америки зосереджені на Ізраїлі, західна преса пише про ініціативу адміністрації президента США Джозефа Байдена надати Україні рекордний пакет допомоги на суму до 100 млрд доларів, якої б вистачило до кінця 2024 року.

“Ідея “великого пакета” твердо підтримується багатьма в адміністрації”, — повідомив кореспондент Тоні Дайвер у коментарі Telegraph.

Читайте також: Засудження ХАМАС і солідарність з Ізраїлем, нейтральність чи підтримка терористів — реакції країн світу на нову війну на Близькому Сході (ВІДЕО)

Нагадаємо, українка розповіла про ситуацію в Ізраїлі та показала притулку.

Прямий ефір