Наземна операція проти ХАМАС, Єрусалим під ракетним ударом, імовірність атак із півночі — українка розповіла про ситуацію в Ізраїлі з Хайфи (ВІДЕО)

Хайфа. Ілюстрація: Google Maps

На кордоні з сектором Гази триває операція ЦАХАЛ. Оголошено, що починається і наземна. Ізраїль не використовував досі наземних операцій у секторі Гази. Водночас на півночі країни на кордоні з Ліваном стало неспокійно. Про це сьогодні, 9 жовтня, у прямому включенні в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла українська телеведуча, журналістка і біженка Катерина Трушик, яка живе в місті Хайфа.

“Хайфа розташована близько до ліванського кордону. Але зараз підключаються сусіди з півночі і це теж велика небезпека, тому що виходить, що фронт буде з двох сторін в Ізраїлі”, — сказала вона.

Трушик як звичайний мирний житель поділилася, що успіхи армії Ізраїлю надихають. За її словами, видно, що зараз на північному кордоні армія почала діяти на випередження. Уже знесли спостережні вишки “Хезболли”, почалася наземна операція.

“Тому дуже сподіваємося на те, що так, як було на південному кордоні, на північному не буде. У момент нападу [ХАМАС на південь Ізраїлю] (7 жовтня, — ред.) я перебувала вдома в Хайфі, у квартирі. У нас було на той момент більш-менш безпечно. Попри те, що Ізраїль сам по собі дуже маленький, і здається, відстань невелика, але система сповіщення Ізраїлю від ракетних атак влаштована так, що сповіщення приходять конкретно в те місце, куди вже летить ракета. Зараз ракетна атака почалася в центрі Ізраїлю, під найсильнішою ракетною атакою перебуває Єрусалим”, — розповіла журналістка.

Як поводитися в подібних ситуаціях, в Ізраїлі дітей навчають із малих років.

“Мій син ходить до місцевої школи і на початку вересня, коли тільки почалося навчання, було тренування, як звучить який сигнал тривоги, вони мають різний звук: коли ракетна тривога, коли пожежна тривога, коли землетрус. І діти відрізняють ці звуки і знають, як поводитися в тій чи іншій ситуації, куди бігти, кого слухати, що з собою брати. Усі ці інструкції дітям даються з дитячого садка”, — каже Трушик.

У країні є громадські бомбосховища, вони розташовані на вулицях. Також бомбосховища є в нових будинках, у самих квартирах, вони називаються мамади.

“Тому в нових будинках це простіше — ти заходиш у кімнату, закриваєш двері повністю, і ти в безпечній кімнаті. Вікна закриваються спеціальними засувами. У кімнаті є спеціальний фільтр, який працює на очищення повітря. Усе продумано. Коли приходить сповіщення про ракетну атаку, також вказано час, за який ти маєш опинитися в безпечному приміщенні. Якщо ти розумієш, що ти не можеш за цей час кудись бігти, сховатися, ти маєш просто лягти на землю і прикрити голову руками. Цього вчать навіть маленьких дітей”, — сказала телеведуча.

Вона зазначила, що в ізраїльтян перший шок після нападу минув, але він ще триває, тому що на північному кордоні є велика ймовірність ще однієї атаки. Людей на вулицях дуже мало.

“Практично немає нікого на вулиці в білий день. Машини дуже-дуже зрідка їздять. Магазини, аптеки, лікарні працюють, громадський транспорт, поїзди ходять. Життя не зупинилося, триває. Ізраїльтяни дуже підтримують свою армію. Вони скуповують харчові продукти, знають, що деякі резервісти зірвалися і приїхали навіть не з дому, без нічого. І зараз збирають допомогу — продукти, білизну, шкарпетки. Усе-все збирають, щоб підтримати солдатів, підтримати армію, щоб їм було комфортно”, — поінформувала Трушик.

Щодо евакуації з Ізраїлю, то відомо, що своїх туристів вже евакуювала Польща.

“Але насправді, я не думаю, що це дуже безпечно. По-перше, тому що більшість авіакомпаній скасували рейси до Ізраїлю і з Ізраїлю. Літає зараз тільки ізраїльська авіакомпанія “Ель Аль”. Вони запустили додаткові рейси, щоб резервісти, які перебувають зараз у Штатах або в Європі, могли дістатися і приступити до своєї служби. Тому що резервісти кинулися скуповувати квитки, були великі черги, і квитків немає, тому що авіакомпанії скасували свої рейси. І таке безпрецедентне рішення ухвалила ізраїльська авіакомпанія — випустили додаткові рейси”, — підсумувала Катерина Трушик.

Читайте також: Засудження ХАМАС і солідарність із Ізраїлем, нейтральність чи підтримка терористів — реакції країн світу на нову війну на Близькому Сході (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Трушик показала, який вигляд має громадське бомбосховище зсередини та мамад — укріплена кімната у квартирі.

Прямий ефір