Як війна в Ізраїлі може вплинути на надання допомоги Україні — позитивний прогноз Ступака

Іван Ступак. Скріншот: uatv.ua

Загострення військового конфлікту між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС може позитивно позначитися на наданні допомоги Україні озброєнням. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий аналітик Іван Ступак.

“З’явилися повідомлення про те, що терористичне угруповання ХАМАС щиро дякує Ірану за надану матеріальну, грошову, методичну допомогу в організації терористичних актів проти держави Ізраїль. Ми з вами знаємо, що буквально кілька місяців тому Російська Федерація закупила в Ірану велику партію іранських безпілотників Shahed, які перейменовано в “Герань-2″, якими тероризують Україну. І сума угоди називалася 1,5 млрд американських доларів готівкою. Тобто я роблю такий висновок, що РФ своїми грошима профінансувала Іран, Іран використовував ці гроші для закупівлі боєприпасів, для оплати праці найманців на території Палестини та атаки на Ізраїль. Тому коли західні країни, розвідки складуть собі всі ці складові цього великого пазла, я більше ніж упевнений, що допомога Україні щонайменше залишиться незмінною, а щонайбільше вона збільшиться в якійсь геометричній прогресії”, — переконаний Ступак.

Він наголосив, що Російська Федерація прямо підтримує терористичні атаки по Ізраїлю, сама здійснює вторгнення в Україну, а також сприяє Придністров’ю та Абхазії.

“Тому я впевнений, що коли пил вляжеться, це вплине позитивно на надання допомоги Україні з боку США, а також з боку тих, можливо, країн, тих політиків, які до останнього часу, можливо, займали якусь нейтральну позицію, а можливо, займали позицію в стилі “не все так однозначно, можливо, Росія і права”, — вважає експерт.

Ступак також зазначив, що в західних країнах не військові, а політики ухвалюють рішення про надання військової допомоги. На його думку, оскільки новий голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун має спеціалізацію на авіації, то Україна, можливо, може розраховувати на деяке прискорення навчання пілотів винищувачів F-16.

“Я думаю, що навчання пілотів, можливо, трошки прискориться. Можливо, передача якихось додаткових видів озброєння, які потрібно вішати на ці F-16… Там приблизно, якщо не помиляюся, 50 різних видів ракет, які можна вивісити. Щось ми отримаємо безкоштовно, але це буде маленька якась порція. А що там нам потрібно буде купувати, залазити в борги, на жаль, без цього ніяк. І тоді нам відкриється абсолютно нова палітра озброєння, яку можна використовувати на наших цих літаках F-16, коли ми їх отримаємо”, — сказав Ступак.

Читайте такожСША виділять додаткову військову допомогу Ізраїлю

Нагадаємо, Сили оборони України висловили слова підтримки народу Ізраїлю.

Прямий ефір