У Пентагоні визнали готовність української армії до ATACMS, — Семиволос

Ракети ATACMS. Фото: cacds.org.ua

Україна показала свою ефективність у знищенні протиповітряної оборони (ППО) росіян, особливо коли йдеться про удари по окупаційних військових об’єктах у Криму. Тим самим підтвердила готовність американців надавати озброєння у вигляді ракет ATACMS. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

“Можливо, були певні побоювання з приводу того, що може бути ескалація, можуть бути якісь проблеми з цим. Але зараз ми бачимо, що, власне, нічого не відбувається. Українці б’ють Storm Shadow або SCALP по штабу Чорноморського флоту, ліквідовують адмірала, купу російських високопоставлених офіцерів. Але й нічого. Відповісти нічим росіяни не можуть. Я вже не кажу про удари по флоту, по кораблях тощо. Тобто це якраз можливий сигнал того, що ми, справді, переходимо на новий етап і війни, і вже наша армія готова до використання такого роду озброєння. Принаймні, у Вашингтоні, у Пентагоні ухвалили таке рішення, визнали готовність української армії до такого озброєння”, — сказав він.

Експерт нагадав, що в такій ситуації завжди виникає тема червоних ліній.

“Є ці червоні лінії чи ні, далі заступати не можна, але, як ми бачимо, вона постійно зміщується, і ще момент, Байден про це теж часто згадує — саме про загрозу ядерного конфлікту. І ми бачимо зараз, що ці побоювання, які були дуже сильними на початку війни, зараз вони вже не настільки актуальні, вони менше лякають Європу і світ. І менше використовується в риториці. Це теж дуже помітно. Зараз говорять про інше — про реформи в Україні, про необхідність боротьби з корупцією, формування інститутів. Тобто інший абсолютно вже порядок денний, і в межах цього порядку денного з’являються, зокрема ATACMS”, — каже Семиволос.

Щодо використання ракет ATACMS у бойових умовах, то “треба подивитися”.

“Тому що, я думаю, що вони ж ніколи… за великим рахунком, де ATACMS використовувалися? А де Storm Shadow використовувалися раніше. Ця війна, яка реально в бойових умовах використовує все це озброєння. І деякі виробники ніби хвилюються, а чи підтвердяться характеристики цього озброєння чи ні. Можна, звісно, на полігонах це проводити, а як у бойовій ситуації в умовах ППО противника тощо це все працює. Це до того, що як поведуть себе ATACMS і російська армія після удару — відкрите питання”, — резюмував Ігор Семиволос.

https://www.youtube.com/watch?v=0E0H8iiZtGw

Читайте також: Окупанти дізнаються про прибуття до України ATACMS з факту точних прильотів: інтерв’ю з радником глави ОПУ Сергієм Лещенком

Нагадаємо, як заявив президент України Володимир Зеленський під час діалогу із українськими журналістами у Вашингтоні, Київ працює над отриманням далекобійних озброєнь від союзників. І результати цієї роботи будуть помітні через певний час.

Прямий ефір