У Росії запровадять систему соціального рейтингу громадян, подібну до китайської — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Державній Думі пояснили, навіщо вводити в Росії соціальний рейтинг громадян. Система соціального рейтингу нібито допоможе державі визначити, хто з росіян “п’яниця, відщепенець, неохайна людина”, а хто ударник праці, сім’янин, успішний фахівець або підприємець. Про це розповів заступник представника комітету Державної думи з економічної політики Станіслав Наумов, інформує FREEДОМ.

Він зазначив, що завдяки подібним технологіям влада зможе заохочувати тих, хто веде здоровий спосіб життя, і тих, хто працює.

Ні для кого не секрет, що Росія вже давно шпигує за своїми громадянами, але віднедавна всі зібрані дані держава вирішила викладати в загальний доступ.

Росіянам розрахують соціальний рейтинг і рівень, систему, схожу на китайську, зараз розробляють Російський державний соціальний університет (РДСУ), у розрахунок візьмуть освіту, наявність дітей, соціальні мережі, все як під лупою.

Якщо зовсім вже просто — влада створить якусь систему, в якій буде відображатися вся інформація про людину, а саме:

  • освіта;
  • сімейний стан і наявність дітей та утриманців;
  • джерела доходу;
  • пільги;
  • кредитна історія;
  • судимості та правопорушення;
  • інформація з акаунтів у соціальних мережах;
  • участь у громадському житті (протестах);
  • державні нагороди; 
  • стан здоров’я;
  • спосіб життя.

Ця інформація формуватиме такий собі рейтинг порядності громадянина.

“Накопичив штрафів за швидкість, кинув сміття на вулиці, прийшов на неузгоджену акцію, приховав податки — зросте відсоток за кредитом. Це — наприклад”, — каже російський пропагандист Дмитро Кисельов.

І це тільки один приклад від Кисельова. А з досвіду того ж Китаю, у якого взяли ідею, — прикладів пресингу неугодних громадян безліч.

“За дуже низький рейтинг є і покарання, там шість категорій – обмеження доступу до держпослуг — можуть відмовити в безоплатній медицині, можуть не взяти на хорошу роботу, перевірки з боку держорганів, відмова в наданні кредитів. Але найсерйозніше покарання, яке найчастіше — це заборона подорожей”, — з ефіру російського телеканалу “Москва 24”.

Так само як і десятки, якщо не сотні причин, за якими рейтинг можуть знизити.

“І так за що можуть знизити рейтинг, там цілий список — небезпечне водіння, крадіжки, вигулювання собаки без повідка, куріння в недозволених місцях, перехід проїжджої частини в недозволеному місці, публікація фейкових новин, тривале невідвідування батьків і надмірні витрати на непотрібні речі”, — розповідають в ефірі “Москва 24”.

Ось, наприклад російсько-китайська блогерка Менсюе розповідає про те, як ця система працює в самому Китаї.

“Покурити, поматюкатися, набити собі татуювання або мати батьків-боржників — це може покласти край твоїй кар’єрі. Боржникам у цьому чорному списку обмежили купівлю будь-яких предметів розкоші, включно з дорогою путівкою, номером у зірковому готелі, навіть квитками на літак і швидкісний поїзд. За цією ж логікою дітей недобросовісних боржників не приймають до приватної школи”, — пояснює блогерка.

І це не тільки матеріальні обмеження. Держава буквально публічно принижує таких громадян, щоб усі точно знали про їхню недобросовісність.

У Росії занепокоїлися навіть деякі пропагандисти. 

“За певних умов влада може піддатися спокусі, використовуючи ось ці механізми стеження, які є, почати видавати оцінку вашій поведінці, зокрема поведінці ідеологічній”, — каже російський пропагандист Андрій Норкін.

Щоправда, колега Норкіна швидко оговтався і рейтинг таки став просувати.

“Тоді, можливо, нам справді подумати про соціальний рейтинг, щоб ти все це зводив в одну таблицю і просто бачив, як тебе оцінюють”, — каже російський пропагандист Іван Трушкін.

Також є відчуття, що привілейовані верстви населення цей рейтинг не торкнеться, а постраждають, як зазвичай, прості громадяни, яких держава повністю заганяє в тоталітарні лещата.

https://www.youtube.com/watch?v=IZ5haTEfjpQ

Читайте також: Кремль продовжує репресії — дедалі більше громадян РФ притягують до суду за двома статтями (ВІДЕО)

Прямий ефір