США — Україна: виклики та перспективи фінансової підтримки проаналізувала журналістка

Конгрес США. Фото: ukrinform.ua

Підтримка з боку США та інших країн є критично важливою для України. Київ потребує не тільки військової допомоги, а й економічної підтримки, щоб відновлювати зруйновану інфраструктуру і забезпечувати своє населення. Про це сьогодні, 6 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла журналістка з Вашингтона Карина Орлова. 

“Якщо подивитися на те, яка кількість коштів у всіх пакетах, які ухвалює Конгрес, там десятки мільярдів не тільки військової допомоги. Паралельно з тим, що Україна веде війну, Україна це ще й країна, якій треба якось жити, підтримувати економіку, тому що в Україні живуть люди”, — сказала вона.

Вона нагадала, що на початку серпня президент США Джо Байден запросив у Конгресу 40 млрд дол. екстреного фінансування, 24 млрд із яких — для України. 

“Насправді, величезна частина — це гроші не військові. Розумієте, закону про “ліз” такої допомоги немає. Про те, щоб дати Україні кредит, у цьому проблема. Це страшно, тому що зброя — є механізм, правда, необхідно продовжити дію закону про ленд-ліз. Теж питання, чому його не продовжили? Виходить, що поки нічого не можна Україні передати без рішення Конгресу”, — зазначила вона.

Орлова помітила, що Байден почав проводити більше зустрічей із європейськими лідерами.

“Я не здивована, тому що Європа зараз як ніколи повинна згуртуватися. Якщо раптом що, якщо республіканці конкретну свиню підкладуть, то на Європу вся надія буде. Звісно, у Байдена є повноваження, у межах яких він періодично виписує Україні великі суми: 800 млн, 2 млрд. Але це не 24 млрд, які може виділити Конгрес. І, звісно, Байден продовжуватиме це робити, але Україні потрібні зовсім інші кошти. Просто тому, що це країна, яка перебуває в стані війни, але водночас це велика країна, якій потрібно якось жити. Росіяни, які розбомбили практично всю інфраструктуру України, і роблять це регулярно. Це все необхідно підтримувати, відновлювати. На які гроші це буде робитися? Гарне запитання”, — резюмувала Карина Орлова.

Читайте також: США не можуть допустити перебоїв у підтримці України — огляд заяв із Вашингтона (ВІДЕО)

Нагадаємо, наприкінці вересня у США затвердили тимчасовий бюджет, який не включає допомогу Україні. Президент США Джо Байден підписав документ.

Адміністрація Байдена домагалася виділення на допомогу Україні: йдеться головним чином про фінансування поставок озброєння на суму 24 млрд доларів. Проти таких обсягів допомоги заперечували деякі республіканці в Сенаті й особливо в Палаті представників.

Прямий ефір