Воєнні злочини на території України російські окупанти вчиняють щодня — дані адвоката

Зруйнований російською ракетою житловий будинок в Авдіївці. Фото: Facebook/Vitalii Barabash

Збільшення реакцій світової спільноти на воєнні злочини РФ може допомогти зменшити кількість таких злочинів. Про це заявив адвокат, експерт Регіонального центру прав людини, керуючий партнер АТ “Амбрела” Андрій Яковлєв в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Велика увага та реакція світу на звірства РФ призведуть до зменшення їхньої кількості. І найголовніше, що треба пам’ятати військовим злочинцям, що їхні злочини не мають терміну давності… Це не просто воєнний злочин, а злочин проти людяності. Однак системність треба доводити”, — сказав експерт.

Він наголосив, що є системна поведінка, яка проявляється не лише у конкретних діях, а й тим, що Російська Федерація на центральному рівні ніяк не реагує, попри заяви Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

“Воєнні злочини, про які було повідомлено раніше, їх уже понад 100 000, вони відбуваються постійно. Те, що ООН підтвердило шість випадків, це не каже, що всього шість злочинів, просто ООН у своїх обмежених можливостях і ресурсах, змогла поки встановити тільки це і підтвердити. І це говорить про те, що на території нашої країни постійно скоюються воєнні злочини. Вони відбуваються щодня”, — додав Яковлєв.

Також гість студії наголосив, що тортури це стандартна практика в Російській Федерації. Найяскравіше вона проявляється там, де незаконно утримують людей.

“Там спеціально навіть називається це терміном прописка. Тобто будь-який цивільний чи військовий, який переміщується до такої установи, він піддається тортурам. Катування відбуваються постійно. Це робиться для того, щоби морально придушити. Іноді робиться, можливо, навіть для власної насолоди тих, хто катує… На жаль, така практика постійно спостерігається і на окупованих територіях”, — сказав Яковлєв.

Читайте також: Австрія підтримала створення спецтрибуналу щодо розслідування злочину агресії РФ

Прямий ефір