Росія втрачає свої позиції, Путін хоче це компенсувати шляхом агресії щодо країн Заходу, — політолог

Володимир Путін. Фото: ap.org

Президент РФ Володимир Путін хоче домовиться з Україною і Заходом на своїх умовах, але використовує для цього мову погроз і шантажу. Диктатор не зупиниться, якщо дати йому перепочинок. Ці меседжі прозвучали від президента України Володимира Зеленського в іспанській Гранаді на зустрічі лідерів Європи. За словами політолога Володимира Фесенка, озвученими сьогодні, 6 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ, Путін намагається привернути до себе увагу агресивними діями.

“Збирання земель — само собою, це на пострадянському просторі, для внутрішнього споживання. Путін амбітний. Це підтвердила його остання валдайська промова. До того ж це не просто амбіції, я б сказав, нахабство, хамство. Росія стала слабшою за півтора року війни, вже майже 600 днів. Але, тим не менш, він погрожує. Він погрожує Заходу ядерним кийком, погрожує сусіднім країнам. Він, з одного боку, пропонує мир, пропонує домовитися. Такі нюанси читаються в його промові. Але з іншого боку, це мова погроз і агресії”, — сказав він.

За словами політолога, очевидно, що Путін хоче домовлятися на своїх умовах.

“Знову ця побита теза про багатополярний світ. Він усе мріє, щоб Росія була одним із центрів цього світу. Але воно не виходить. Китай зараз претендує на роль другого центру світу. Серед країн так званого глобального Півдня ми бачимо також амбіції, що зростають, Індії, Туреччини. А Росія поступається. Тому ж Китаю, тій же Туреччині на пострадянському просторі. Поступається в Центральній Азії. Це вже визнають із видихом розчарування навіть прокремлівські експерти. Поступається в Закавказзі, це зараз очевидно. Те, що Росія втрачає свої позиції в Закавказзі. Тому вони хочуть компенсувати це шляхом агресії на західному напрямку щодо країн Заходу. Тому шантаж — улюблений путінський інструмент. Він погрожуватиме новою війною, намагаючись виторгувати для себе. Він же хоче виторгувати і повернення на європейський газовий ринок, він його втратив через власні агресивні дії, але, тим не менш, вони хочуть повернутися”, — каже Фесенко.

Він навів дуже умовну аналогію, але зрозумілу простим людям.

“У початковій школі хлопчик, який хоче сподобатися дівчинці, смикає її за коси, а інколи й щось більш агресивне може зробити. Ось дивний, здавалося б, спосіб загравання. Більш дорослі хлопці діють більш витончено, вони дівчині намагаються догоджати, подарунки дарувати тощо. А тут агресія. Ось Путін поводиться як агресивний малоліток, агресивний хуліган. Я думаю, далеко не випадково, що якраз під час саміту в Гранаді трапився новий воєнний злочин Росії, коли ударом ракети вбили понад 50 мирних жителів (у селі Гроза Харківської області, — ред.). Це теж приклад того, як діє Росія”, — розповів політолог.

Фесенко акцентував, що президент України попереджає західних колег, що такому Путіну не можна вірити, не можна йти йому на поступки, навпаки, треба готуватися до тривалого протистояння. Це в інтересах і України, і її європейських партнерів.

Читайте також: Виступ президента Зеленського і щільний графік зустрічей — підсумки ІІІ саміту Європейської політичної спільноти (ВІДЕО)

Нагадаємо, 5 жовтня президент РФ Володимир Путін виступив на Валдайському форумі, заявивши, що РФ нібито не розпочинала війну проти України, і вкотре згадав про ядерну зброю. Радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк відзначив цинічність промови глави Кремля.

Прямий ефір