Вірменія ратифікувала Римський статут: чим це загрожує Путіну — оцінки експертів

Засідання парламенту в Єревані. Фото: ap.org

3 жовтня парламент Вірменії ратифікував Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС). Таким чином, країна, яка раніше вела проросійську політику, взяла на себе зобов’язання заарештувати президента РФ Володимира Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марію Львову-Бєлову у разі появи їх на своїй території. Безстроковий ордер на їхній арешт видав МКС.

Рішення, яке змінює відносини між Вірменією та РФ

За ратифікацію Римського статуту МКС проголосували 60 вірменських парламентаріїв, проти були 22 представники опозиції.

Під час обговорення у парламенті представник Вірменії з міжнародних правових питань Єгіше Кіракосян пояснив необхідність ратифікації тим, що це дозволить переслідувати військових Азербайджану в разі скоєння військових злочинів на вірменській території.

У Кремлі рішення Вірменії ратифікувати Римський статут назвали “надзвичайно ворожим”. Міністерство закордонних справ РФ заявляло, що Єреван не врахував пропозиції Москви і такий крок матиме негативні наслідки для двосторонніх відносин.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що приєднання Вірменії до Римського статуту є некоректним рішенням і Кремлю не хотілося б, щоб Володимиру Путіну “довелося відмовлятися від візитів до Вірменії”.

Тим часом президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення Вірменії ратифікувати Римський статут. Вона зазначила, що після рішення вірменського парламенту “для самодержця у Кремлі світ стає тіснішим”.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз загалом привітав ратифікацію парламентом Вірменії Римського статуту МКС.

“ЄС закликає всі держави, які ще не зробили цього, приєднатися до Римського статуту. Кожне приєднання до Римського статуту наближає міжнародне співтовариство до загальної участі та зміцнює спільну рішучість покласти край безкарності та сприяти розвитку культури відповідальності”, — заявив глава європейської дипломатії.

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна також вітала схвалення вірменськими законодавцями ратифікації документа.

“Боротьба з безкарністю за злочини є умовою миру та стабільності”, — повідомила Колонна.

Зазначимо, ратифікацію Римського статуту Єреван розпочав у вересні 2022 року — тоді МКС ще не видав ордер на арешт Путіна. Це була відповідь на те, що блокований Росією блок ОДКБ, до якого входить і Вірменія, не відреагував на звернення Єревана про допомогу в протистоянні з Баку. Країна стала 124 державою серед тих, які ратифікували Римський статут МКС.

Наслідки ратифікації Римського статуту МКС Вірменією у прогнозах експертів

Про значення рішення Вірменії приєднається до Римського статуту МКС та його можливих наслідків — в ефірі телеканалу  FREEДОМ говорили:

  • Руслан Осипенко, дипломат;
  • Дмитро Гудков, російський опозиційний політик, колишній депутат Держдуми РФ;
  • Андрій Каракуц, кандидат історичних наук, голова ГО “Центр прикладних досліджень”;
  • Ігор Чаленко, політолог, голова Центру аналізу та стратегій.

РУСЛАН ОСИПЕНКО: Це початок падіння Російської імперії

— Насправді Вірменія просто розтоптала Кремль на рівному місці, сказавши про те, що вони можуть заарештувати у себе лідера країни, яка домінувала на Кавказі і яка розглядала Вірменію як свого васала.

Це удар чи плювок в обличчя. Це ознака початку падіння Російської імперії. Вона втратила Центральну Азію, Китай уже домінує, РФ починає втрачати Кавказ, де вже домінує Туреччина, вона втрачає Чорне море як торговий майданчик, через який вивозила більшу частину своїх товарів, у тому числі й нафту, яка давала основні прибутки до бюджету, втрачає зерно та інші матеріали.

РФ втрачає свій вплив у інших регіонах. Вона не може більше проектувати силу. Ось “миротворці” мали бути на Кавказі до 2025 року. Але тепер, коли переміг Азербайджан, немає сенсу тримати там миротворців, вони тепер окупанти, там азербайджанська земля. Тому вони підуть раніше.

Далі почнуть розвалюватися союзи ЄврАзЕС (Євразійська економічна спільнота), ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку). Тобто, це падіння, це початок падіння Російської імперії.

Дмитро Гудков: Путін втрачає свій вплив

— Я думаю, що особисто Путіну саме рішення “по барабану”. Тут неприємно інше: те, що в принципі розвалюється конструкція ОДКБ, майбутня імперія, до якої мали увійти колишні території СРСР. Тобто він хотів контролювати Вірменію, Азербайджан, Грузію, Україну, Білорусь, Казахстан тощо. Путін втрачає вплив на території колишнього СРСР.

Я думаю, що якраз невтручання Росії в ситуацію в Карабаху саме говорить про те, що, в принципі, це було зрозуміло, що Вірменія вже давно відірвалася і потихеньку, особливо після 2020 року, коли там був останній серйозний конфлікт, коли люди загинули, Вірменія вже почала дрейфувати від Росії у бік Заходу. Це було акуратно, можливо, непомітно.

Те, що парламент ратифікував, очікувано. Це тренд на розвал ОДКБ за великим рахунком, тому що й Казахстан не дуже уважно дивиться у бік Росії і вже виявляє певну незалежність, більше слухає свого старшого брата у Китаї. Вірменія рухається у бік Заходу, Грузія, якщо ми говоримо про громадянське суспільство, рухається у бік Європи. Та ж Білорусь… Якби не Путін, то режим Лукашенка знесли б. Це була б інша Білорусь, цілком орієнтована на західні цінності, нормальні цінності свободи демократії.

Від людожера та військового злочинця Путіна всі просто починають тікати в різні боки. Росія втрачає вплив у світі, бо хоче утримувати його силою. За допомогою ракет, шантажу, газового тощо. А у світі вже давно діють інші методи.

Була б Росія нормальною країною, де можна було б вчитися, лікуватися, займатися бізнесом, інвестувати, де всі були б вільні і ніяких проблем не було б з сусідами, всі б хотіли брати приклад, все було б інакше.

А те, що країни, близькі, в принципі, за мовою, починають уникати тебе, про що говорить? Що ти просто збудував державу-монстра, з якою ніхто не хоче співпрацювати.

АНДРІЙ КАРАКУЦ: Вірменія останній рік не розглядала РФ як союзника

— В останні місяці ми бачили з боку Вірменії певні заяви та конкретні дії, які говорили про те, що вона розуміє безперспективність союзницьких відносин із Росією та не бачить гарантії безпеки з боку РФ.

Це насамперед, якраз, пошук нових партнерів щодо забезпечення озброєнням та гарантіями безпеки. Це представники європейського континенту. Та сама Франція. Загалом Європейський Союз.

Росія більше не розглядалася як надійний союзник. Цьогоріч Вірменія вже все менше уваги приділяла своєму членству в такій організації як ОДКБ. Зокрема, відмовилася брати участь у навчаннях та обіймати посаду заступника організації.

Вірменія налагоджує співпрацю з такими організаціями як НАТО. Це загалом уже досить тривалий процес. А також проводить спільні навчання із США.

ІГОР ЧАЛЕНКО: Москва втрачає своїх союзників

— Безумовно, це політичний сигнал саме Кремлю, саме Путіну. Вірменія не вважає РФ своїм союзником.

Вірменія засмучена ситуацією щодо Карабаху. І знову ж таки, ми бачили критику і по лінії ОДКБ. Ми бачимо, що йдуть навчання із США.

З погляду політики це сигнал, що Москва втрачає своїх союзників, на яких вона могла спиратися довгий час.

Власне Вірменія, яка з 90-х років взяла промосковську політику, сьогодні явно змінює вектор, і це дзвіночки саме для Путіна. Тут навіть компенсація Кім Чен Ином не допоможе, бо саме вірмено-азербайджанський кейс показує безперспективність геополітичних проектів Москви, які йдуть на пострадянському просторі.

Читайте також: Попри заперечення Росії — Вірменія ратифікувала Римський статут МКС

Прямий ефір