“Чинити правильно не завжди легко”: Палата представників США відправила у відставку спікера Кевіна Маккарті (ВІДЕО)

Кевін Маккарті. Скриншот: therecount.com

Уперше в історії Палата представників Конгресу США відправила у відставку свого спікера Кевіна Маккарті, повідомляє FREEДОМ.

Рішення про відставку Маккарті підтримали 216 членів Палати представників, 210 проголосували проти.

Це перший випадок в американській історії, коли Палата представників звільняє свого лідера Кевіна Маккарті. Раніше в суботу він зумів домовитися про ухвалення тимчасового бюджету, чим відвернув загрозу шатдауну (призупинення роботи уряду США, — ред.) і водночас розлютив деяких своїх однопартійців. Один із них, представник Флориди Метт Гетц, вніс проєкт рішення про відставку спікера.

Після голосування Кевін Маккарті заявив журналістам, що ні про що не шкодує і більше не балотуватиметься на посаду спікера.

“Чинити правильно не завжди легко, але це необхідно. Я не шкодую, що виступив за вибір уряду замість невдоволення. Це моя відповідальність. Це моя робота. Я не шкодую про свої зусилля зі створення коаліцій і пошуку рішень. Мене виховали розв’язувати проблеми, а не створювати їх. Тож, можливо, сьогодні я програв голосування, але, вийшовши з цієї зали, відчуваю, що мені пощастило, що я послужив американському народу”, — заявив Маккарті.

Маккарті обіймав крісло спікера менше ніж рік. Його відставка зупиняє законодавчу діяльність у Палаті представників. Тимчасовим спікером тепер став республіканець Патрік Макгенрі. Однак у регламенті парламенту США не сказано, як довго може працювати тимчасовий спікер і коли мають відбутися нові вибори постійного. Водночас кілька представників Республіканської партії вже заявили, що планують 10 жовтня обговорити кандидатури наступників Маккарті, а вже 11 жовтня провести вибори нового спікера.

Читайте також: США не можуть допустити перебоїв у підтримці України — огляд заяв із Вашингтона (ВІДЕО)

Прямий ефір