США не можуть допустити перебоїв у підтримці України — огляд заяв із Вашингтона (ВІДЕО)

Конгрес США. Фото: ukrinform.ua

Американські законодавці вирішують, який вигляд матиме федеральний бюджет країни. Від нього залежить майбутнє підтримки України Сполученими Штатами. У Конгресі домовилися про тимчасове фінансування уряду. Воно призначене для уникнення шатдауну — процедури закриття уряду. У Білому домі на цьому тлі анонсували новий пакет допомоги Україні з тих грошей, які вже були виділені раніше, повідомляє FREEДОМ.

Президент США Джозеф Байден, коментуючи затвердження Конгресом тимчасового бюджету Сполучених Штатів, у якому поки що не передбачено фінансової допомоги для Києва, заявив, що США не можуть допустити перебоїв у підтримці України. Водночас російська пропаганда поширює наративи про те, що нібито країни Заходу втомилися від України. У Білому домі кажуть, такі наративи не вірні. Міжнародна коаліція союзників не припинить підтримувати Україну.

“Ось наш меседж Путіну: президент Байден зібрав коаліцію з більш ніж 50 країн, які надають допомогу Україні. Ми також зібрали понад 140 країн, які засуджують вторгнення Росії до України. Це те, що президент зміг зробити. За Україною стоїть міцна і потужна міжнародна коаліція. І якщо Путін думає, що він може нас пережити, він помиляється. І тому ми незабаром представимо новий пакет допомоги Україні, щоб висловити нашу постійну підтримку хороброму народу України. І це наш меседж. Якщо він думає, що може пережити нас, то ми вважаємо, що Путін помиляється”, — заявила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр.

У Міністерства оборони США є можливість поставити зброю Україні ще на 5,4 млрд дол. у межах програми президентських повноважень, доки додаткове фінансування не буде розглянуто Конгресом. Тут ідеться про негайне відправлення зброї зі своїх складів на цю суму, щоб забезпечити термінові потреби ЗСУ на полі бою.

На цьому тлі президент Байден обговорив із представниками країн коаліції надання допомоги Україні. Він телефоном поговорив із лідерами Канади, ЄС, Італії, Німеччини, Японії, Польщі, Румунії, Великої Британії. У перемовинах взяв участь і генеральний секретар НАТО, а також глава МЗС Франції.

Координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що президент Байден підтвердив зобов’язання США в підтримці України та узгодженні майбутньої допомоги.

“Цей дзвінок стався після ухвалення Конгресом закону про подовження фінансування уряду на вихідних, законопроєкту, який не включав фінансування підтримки України. Як наголосив президент Байден, ми не можемо, за жодних обставин, допустити переривання американської підтримки України. Час тут працює не на нашу користь. У нас є достатньо фінансових повноважень, щоб задовольнити потреби України на полі битви ще деякий час. Але нам потрібно, щоб Конгрес діяв, щоб забезпечити безперервність нашої підтримки”, — сказав Кірбі.

У Пентагоні заявили, що наразі наявних коштів має вистачити для продовження постачання озброєнь до України в найближчому майбутньому. Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що він очікує, коли Конгрес затвердить запит адміністрації Сполучених Штатів на додаткове фінансування в розмірі 24 млрд дол., що дасть змогу продовжити підтримку Києва. Кірбі додає, що на кону не лише допомога ЗСУ, а й інтереси нацбезпеки США.

“Підтримка України зміцнює нашу національну безпеку. Це правильне рішення, не тільки для українського народу, а й для американського. Протидія здатності Путіна вести війну проти сусідньої нації може насправді запобігти більшому конфлікту, в якому могли б знадобитися американські війська. Це надсилає сильний сигнал іншим потенційним агресорам, які можуть розглядати воєнні дії або вторгнення на територію своїх сусідів, що така дія є неприпустимою, і вони нестимуть наслідки, на них чекає відповідальність з боку Сполучених Штатів і світової спільноти”, — пояснив координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США.

Президент Байден на вихідних підписав тимчасову бюджетну резолюцію, заручившись обіцянкою спікера Палати представників про те, що він проведе голосування за окремий законопроєкт про фінансування допомоги Україні.

Водночас вперше в історії Сполучених Штатів конгресмени проголосували за відставку спікера Палати представників США — нижньої палати Конгресу. Співпраця з демократами для узгодження короткострокового фінансування уряду, а також відмова від блокування допомоги Україні є основними серед перелічених причин крайніх правих для звільнення Кевіна Маккарті. Тимчасовим спікером Палати представників призначено Патріка Макгенрі. У Білому домі заявили, що сподіваються на швидке обрання нового спікера нижньої палати Конгресу.

Читайте також: Стратегічно адміністрація Байдена боротиметься за допомогу Україні, — дипломат

Нагадаємо, у Сполучених Штатах вперше в історії зняли з посади спікера Палати представників — нижньої палати Конгресу. Кевін Маккарті втратив свою посаду під тиском ультраправого крила Республіканської партії. Його звинуватили у співпраці з демократами — спікер зумів домовитися про ухвалення тимчасового бюджету, чим відвів загрозу шатдауну.

Прямий ефір