Тема України — у центрі уваги Варшавського безпекового форуму: як минув перший день (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сьогодні, 3 жовтня, у Польщі стартував Варшавський безпековий форум. Це один із наймасштабніших дискусійних майданчиків Європи. У фокусі уваги — російська агресія і ситуація в Україні. Про це з полів заходу повідомляє кореспондентка телеканалу FREEДОМ Наталія Малишко.

За її словами, цьогоріч Варшавський безпековий форум ювілейний 10-й. У ньому беруть участь понад 200 спікерів із понад 90 країн світу, і загалом 2000 учасників. Українську делегацію очолює віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Виступаючи на форумі, вона повідомила про те, що Україна виконала так звану домашню роботу і готова до перемовин щодо членства в Євросоюзі.

“Сьогодні я говорю про це з колегами-міністрами на Варшавському форумі і нагадую про те, що ми наближаємося до 10-ї річниці Майдану і що жодних дискусій про втому від війни бути не може. Тому що 10 років боротьби. І вона буде продовжена доти, доки Україна не відвоює свою незалежність, суверенітет і доки ми не відновимо мир у Європі”, — сказала журналістам Стефанішина.

Малишко зазначила, що тема України — у центрі уваги. І якщо на форумі торік головні теми дискусій були про те, на скільки змінився світ через російську агресію проти України, то на цьогорічному форумі акцент змістився — усі основні майданчики присвячені питанням того, якою має бути нова архітектура безпеки та нова зовнішня політика Європи.

“Дуже важливо, що Україна буде у фокусі уваги цього форуму, зокрема європейські перспективи України, перспективи в НАТО. Енергетична безпека. Всі ці питання є особливо важливими для нас, особливо в умовах російської агресії”, — зазначив посол України в Польщі Василь Зварич.

На полях Варшавського безпекового форуму Малишко вдалося поговорити з генерал-лейтенантом, екскомандувачем армії США в Європі Беном Ходжесом про майбутнє України. Він був модератором однієї з дискусій на тему майбутнього НАТО, його стратегії розширення в Європі.

“Насамперед хочу сказати, що зараз я більш впевнений у тому, що Україна буде в НАТО, ніж рік тому. Я маю на увазі, те що під час Вільнюського саміту змінилися формулювання. І тепер це вже не питання “якщо”, — сказав Ходжес.

В очікуванні політичного рішення до Варшави прибули й низка українських громадських організацій. Серед них волонтери та родичі військовополонених. Вони приїхали заявити про себе і закликати світових лідерів, які прибули до Варшави, а також міжнародні організації допомогти в отриманні доступу до українських військовополонених.

“Я тут, щоб нагадати світу, що Росія — це в’язниця народів. Зараз вони намагаються затягнути в цю в’язницю Україну знову. Як це було колись. Як затягла наших військовополонених, цивільних, медиків, морпіхів. Я б дуже хотіла, щоб цей жах якомога швидше закінчився. І хочу нагадати світові, що вони мають допомогти нам закінчити цю війну якнайшвидше”, — розповіла учасниця Варшавського безпекового форуму, волонтер Юлія Паєвська, “Тайра”.

Окрім дискусій у кулуарах і на головних дискусійних панелях, за підсумками дня форуму заплановано низку зустрічей із відомими політиками. Одна з них буде присвячена сценаріям, якою буде Росія без Путіна. Серед доповідачів — відомий російський опозиціонер Гаррі Каспаров.

Варшавський безпековий форум триватиме два дні.

Читайте також: Важливо діяти рішуче в момент смути в Росії, і тоді перемога буде за нами, — Дунда

Нагадаємо, 2 жовтня у Києві відбулося засідання Ради міністрів Європейського Союзу із закордонних справ. Це історична подія. За межами Євросоюзу подібні засідання ніколи не проводились. Саміт є наочною демонстрацією підтримки України країнами Євросоюзу та того, що майбутнє України — у складі ЄС.

Прямий ефір