США розраховують на Україну як на серйозного стратегічного партнера, — політолог

Прапори США та України. Фото: pravda.com

Якби Сполучені Штати Америки не зробили вже остаточної ставки на Україну, і ще б сумнівалися підтримувати до перемоги чи ні, то вони б точно не розміщували зараз тут своє військове виробництво. Це абсолютно очевидно. Таку думку сьогодні, 1 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Історична домовленість президента України Володимира Зеленського з президентом США Джозефом Байденом про кооперацію спільного виробництва в Україні високотехнологічного сучасного американського озброєння. Тут є дуже серйозний політичний аспект, який полягає в тому, що США розраховують на Україну як на серйозного стратегічного партнера, тобто в довгій перспективі. Ба більше, я глибоко переконаний, якщо ці процеси налагодити на серйозному рівні, то Україна може стати найбільшим партнером зі спільного виробництва озброєння Сполученими Штатами на території Європи. Тому що за всієї поваги до наших польських друзів і партнерів, виробничі потужності України на кілька порядків вищі”, — сказав він.

Зокрема, нагадав політолог, в України є і вертолітна школа, і серйозні авіаможливості виробництва, є Харківський танковий завод, який хоч і знищений російськими окупантами, але є люди, є концептуальний потенціал. Тому всю можливу лінійку спільного, скооперованого виробництва в Україні можна запускати.

Буряченко зазначив, що військова допомога Україні — це дорога з двостороннім рухом.

“І наскільки ми зацікавлені в підтримці Сполучених Штатів, так і Сполучені Штати зацікавлені в тому, щоб Україна виграла це протистояння з державою-агресором РФ. Тому що на тлі їхньої останньої провальної присутності в Афганістані та як вони там буквально тікали з цієї країни, це для них уже стало питанням честі. І звісно ж адміністрація Джо Байдена, демократів триматимуть Україну як один з основних треків, а може бути й основним зовнішнім треком на початку виборчої кампанії. Нагадаю, вже відбулися передпраймеріз”, — каже політолог.

Ба більше, за його словами, Україну підтримує двопалатна і двопартійна більшість.

“Можливо, цей аспект насправді навіть важливіший, ніж просто підтримка президента США. Тому що це комплексна підтримка. Остання соціологія, яку я читав про підтримку України американцями, це на рівні 65-66%. Будемо об’єктивні, це трохи нижче вже, ніж було на початку повномасштабного нападу РФ, тоді підтримка зашкалювала (понад 80%), але й 65-66% — це дві третини електорату як республіканців, так і демократів. Тому в напрямку України і підтримки України переконувати їх наразі не потрібно. Питання в іншому, що step by step як у військовому плані, так і дипломатичному була налаштована конструктивна співпраця. У цьому випадку є формат “Рамштайн”, є теплі взаємини між президентами Зеленським і Байденом, відбулася вже третя їхня зустріч. І я думаю, сторони на робочому рівні давно вже працюють у робочому режимі над підтримкою України”, — резюмував Олексій Буряченко.

Читайте також: США роблять на Україну стратегічну ставку, сигнал пішов, — політолог

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що американська підтримка України за жодних обставин не повинна бути перервана. Так він прокоментував ухвалення бюджету США для фінансування урядових органів на 45 днів.

Прямий ефір