Знання законів не гарантує справедливість: про деградацію судової системи Росії розповів Давлятчин

Ілля Давлятчин. Скріншот: uatv.ua

У російських судах справедливість не завжди гарантується, навіть якщо людина добре орієнтується у законах. Відсутність прозорості процедур, обмежений доступ до адвокатів і втручання президента Володимира Путіна у призначення суддів свідчать про глибоку деградацію судової системи. Про це сьогодні, 30 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин.

“Багатьох росіян, коли їх затримують і направляють до Слідчого комітету, їм не дають можливості зателефонувати адвокату. Хоча в кожного росіянина є право на один телефонний дзвінок адвокату, коли його затримують. Але навіть якщо росіянин про це знає і вимагає, йому не завжди дозволяють це робити”, — сказав він. 

За його словами, все впирається в російську судову систему, і навіть знання Кримінального кодексу РФ не гарантує захист або уникнення арешту.

“У нормальних країнах судова система це що? Це змагальність сторін. Це присутність присяжних засідателів. У Росії за більшістю статей немає інституту присяжних, тому трійка суддів, наприклад, може впаяти журналістові Івану Сафронову 23-річний термін, а в нього немає жодної можливості протистояти цьому, хоча він і, вочевидь, не винен”, — наголосив Давлятчин. 

Журналіст зазначив, що в Росії особі, заарештованій через протест проти війни, складно очікувати справедливості.

“Просто тому, що у справах про “держзраду”, про “шпигунство”, усіх доволі популярних статей Кримінального кодексу, вони точно не будуть розглядатися присяжними засідателями. Усе впирається в судову систему, яка в Росії абсолютно деградувала. Вона абсолютно несправедлива, скажу навіть більше, вона абсолютно нелегітимна, тому що суддів у Росії призначає і затверджує президент РФ, який, зокрема, підписує ось ці репресивні закони”, — підсумував Ілля Давлятчин.

Читайте також: Кримінал — силовики — сім’я: традицію тортур у РФ прокоментувала Романова

Раніше політична аналітикиня, головна редакторка порталу After Еmpire Ольга Курносова зауважила, що у Росії все частіше спливають пропозиції від затятих патріотів позбавляти громадянства росіян, які не підтримують кремлівську владу. Наразі це неможливо зробити, оскільки Конституція РФ не передбачає такої опції, а вносити зміни в основний закон країни небезпечно для нинішньої влади.

Прямий ефір