Смертна кара вже застосовується в Білорусі, а в Росії це тільки питання часу, — дипломат

Ілюстративне фото: eeas.europa.eu

Росія поки що не скасувала, але “підвісила” мораторій Ради Європи про незастосування смертної кари. Поки що в РФ ця норма діє. Про це сьогодні, 29 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів колишній постійний представник України при ООН, колишній надзвичайний і повноважний посол України в США Володимир Єльченко.

“Але Росія, на відміну від багатьох інших країн світу, принаймні європейських країн, не скасовувала смертну кару. Вона, як і Білорусь, свого часу ввела мораторій на застосування цього покарання. Але всі ж прекрасно розуміють, що це тільки перший крок. У Білорусі смертна кара вже застосовується, а в Росії це тільки питання часу. Я думаю, що це теж прекрасно все зрозуміло не тільки політикам і експертам у всьому світі, а й простим громадянам, які стежать за цими подіями”, — сказав він.

Єльченко зазначив, що це теж додає аргументів далеко не на користь Росії в плані дотримання прав людини.

Зазначимо, що сьогодні президент РФ Володимир Путін вніс до Держдуми законопроєкт про денонсацію рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин. Росія підписала цю конвенцію ще 1996 року. Документ набув чинності 1998 року, і це один з основоположних документів Ради Європи, мета якого — захист національних меншин.

Читайте також: Лукашенко розширив можливості застосування страти, — Вячорка

Нагадаємо, раніше Єльченко висловив абсолютну впевненість, що Росію не буде обрано до Ради ООН з прав людини. У цьому немає сумнівів. Тому що РФ було вигнано з цього органу півтора року тому майже 100 голосами членів Генеральної асамблеї ООН.

Прямий ефір